Seul protestovao zbog greške na ceremoniji otvaranja OI, MOK se izvinio 1Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Južnokorejske vlasti protestovale su danas zbog gafa tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara (OI) u Parizu, gde su njeni sportisti greškom predstavljeni da su iz Severne Koreje, a ta greška je primorala Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da uputi izvinjenje.

Kako je južnokorejska delegacija stigla brodom na Senu kao 48. nacija učesnica, organizatori su je na francuskom i na engleskom jeziku predstavili kao delegaciju iz Demokratske Narodne Republike Koreje, što je zvaničan naziv Severne Koreje.

Južnokorejsko Ministarstvo sporta je reagovalo izražavanjem žaljenja zbog greške i uputilo protest MOK-u ali i francuskom Ministarstvu spoljnih poslova.

„Duboko se izvinjavamo zbog greške koja je nastala tokom predstavljanja južnokorejskog tima tokom prenosa ceremonije otvaranja“, napisao je MOK na korejskom na društvenoj mreži Iks (X).

Tokom ceremonije otvaranja OI, Severnoj Koreji je ispravno predstavljeno njeno zvanično ime.

Južna Koreja je tehnički još uvek u ratu sa Severnom Korejom posle sukoba između 1950. i 1953. koji se završio primirjem, a ne i mirovnim sporazumom.

Odnosi između dve pogranične zemlje su na najnižoj tački u poslednjih nekoliko godina, dok je Pjongjang preuzeo obavezu da ojača vojne veze sa Rusijom i već nekoliko meseci šalje južnom susedu hiljade balona sa smećem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari