Srbija jedina evropska selekcija u svojoj grupi košarkaškog turnira: Portoriko na olimpijskim igrama posle dve decenije 1Foto: FIBA

Na košarkaški olimpijski turnir, prvi put posle 20 godina, dolazi i reprezentacija s kojom je Jugoslavija i na svojim vrhuncima imala gorka iskustva.

U grupu će baš sa svetskim viceprvakom Srbijom, četvorostrukim uzastopnim olimpijskim šampionom Sjedinjenim Državama i debitantom Južnim Sudanom, najboljom afričkom selekcijom na lanjskom Mundobasketu.

Portoriko je u finalu kvalifikacionog turnira pred svojom publikom u San Huanu savladao Litvaniju sa 79:68 (19:19, 20:16, 23:15, 17:18), iskoristivši za grabljenje olimpijske karte domaći teren kao Španija u Valensiji i Grčka u Pireju.

Portoriko je u završnici treće četvrtine stekao najveću prednost do tada od 14 poena razlike (62:48), a u poslednju deonicu je ušao sa zalihom od 12 (62:50), pošto je smanjio Motiejunas. Domaćin se nije opustio do kraja.

Najefikasniji na meču bio je Hose Alvarado s 23 poena (4-6 za tri). Kod Litvanaca su prednjačili Rokas Jokubaitis sa 16 i Domantas Sabonis s deset.

Satnica u C grupi je sledeća:

Prvo kolo (28. jul): Južni Sudan – Portoriko (11 časova), Srbija – SAD (17.15).

Drugo kolo (31. jul): Srbija – Portoriko (17.15), SAD – Južni Sudan (21).

Treće kolo (3. avgust): SAD – Portoriko (17.15), Srbija – Južni Sudan (21).

Svi mečevi po grupama igraće se na preuređenom fudbalskom stadionu u Lilu od 27. jula.

Završnica od četvrtfinala je u pariskom „Bersiju“ od 6. avgusta.

U četvrtfinale idu po dve prvoplasirana i dve najbolja među tri trećeplasirana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari