Srbin iz Amerike koji obara za medalju, Mićić je naš veliki adut u Parizu 1Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Petorica rvača predstavljaće Srbiju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Borci su redovno bili naš veliki adut na Olimpijskim igrama. Rvači, džudisti, tekvondisti, bokseri, karatisti (nažalost, posle Tokija karate više nije olimpijski sport) svi odreda od Rima 1960. godine pa do Seula 1988. redovno su osvajali medalje, ukupno 34.

Velike adute imaćemo i u Parizu jer će ukupno 17 boraca pokušati da dođe do odličja.

Među njima su pojedinci koji su zaista vrhunski u svojim kategorijama, poput džudiste Nemanje Majdova, ali ima i onih čiji je potencijal još uvek nedovoljno poznat.

Mnogi od njih zapravo su naturalizovani, mahom Rusi (Aleksandar Komarov, Georgi Tibilov, Hetik Cabolov, Vahid Abasov, Natalija Šadrina) a dobar broj njih imaće svoje argumente kojima bi mogli da obraduju navijače u Srbiji.

Jedan od interesantnijih učesnika u Parizu, jeste i Stevan Andrija Mićić, jedan od naših petorice rvača koji će biti kandidat za osvajanje odličja na Olimpijskim igrama (rekordan broj na Olimpijadi).

Njegova životna priča može biti poučna za brojne naše zemljake rođene i odrasle u inostranstvu.

Stevan je potomak familije Mićić koja se pre više decenija iz Bijeljine preselila za Ameriku.

Tačnije, njegov deda je odlučio da sreću potraži u Sjedinjenim Američkim Dražavama tako da je Stevan od rođenja slušao priče o srpskom narodu i upijao običaje koji su negovani u njegovoj kući u Arizoni.

Kasnije su se preselili u predgrađe Čikaga u kojem je najveća srpska populacija koja živi u Americi. Vaspitan u srpskom duhu, Stevan je u mlađem uzrastu rvanje učio u američkoj školi i još kao srednjoškolac pozicionirao se kao jedan od najtalentovanijih u SAD.

Slične uspehe postizao je i tokom studija, zbog čega je u mlađim kategorijama i nastupao kao reprezentativac Amerike.

Iako su ga imali u planu i za seniorski uzrast, Stevan je 2018. godine odlučio da promeni reprezentaciju i „zaigra“ za zemlju svojih korena – Srbiju.

Od momenta kada se pojavio, inficirao je svoje reprezentativne kolege pozitivnom energijom. Iako srpski ne priča perfektno, fino ga razume i zaista se trudi da pohvata barem neke osnovne fraze.

Najveći uspeh ostvario je prošle godine kada je postao svetski šampion u Beogradu čime je najavio velike mogućnosti i na Olimpijskim igrama u Parizu.

Do zlata je stigao bez i jednog poraza, tako što je svaladao tri svetska šampiona. Bila je to istorijska zlatna medalja za Srbiju u slobodnom stilu.

Osim toga, ima i bronzu sa plametarnog takmičenja, ali i dve sa prvenstva Evrope.

Olimpijske igre u Parizu biće mu druge u karijeri, nakon što je u Tokiju podbacio, ispavši već u prvom kolu.

Mićić će se u prestonici Francuske takmičiti u slobodnom stilu do 57 kilograma i nastupiće 8. avgusta u 11.30.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari