Stiv Ker: Srbija je među najboljima na svetu 1EPA-EFE/ALI HAIDER

Košarkaši Srbije večeras igraju u Abu Dabiju protiv Australije (18.00), međutim poslastica turnira biće duel sa SAD, o kome je pričao i selektor Stiv Ker.

Olimpijske igre se polako približavaju, ostalo je nešto manje od dve nedelje, a košarkaši Srbije nalaze se u jeku priprema.

Odlazak u Abu Dabi trebalo bi da posluži pulenima selektora Svetislava Pešića da se u odmeravanju sa Australijom i posebno Amerikom ispitaju taktičke varijante, određena kadrovska rešenja, alternativne opcije…

Iako je večerašnji duel sa Australijom u fokusu košarkaša Srbije, za Amerikance će akcenat biti na onom koji će uslediti sutra na istom mestu (sreda, 18.00).

SAD i Srbija nalaze se u istoj grupi na Olimpijskim igrama i percipirani su kao jedni od favorita na kompletnom turniru. Za Amerikance, Nikola Jokić sinonim je za snagu i kvalitet naše reprezentacije, a od onih igrača o čijim kvalitetima bi još mogli da pričaju Bogdan Bogdanović im je ubedljivo najpoznatiji.

Selektor Stiv Ker, u odnosu na Lebrona Džejmsa i saigrače, znatno podrobnije sagledava kvalitet reprezentacije Srbije, s obzirom na to da je nastup „Orlova“ na prošlogodišnjem Mundobasketu mogao da gleda iz „prvih redova“.

– Srbija je fantastičan tim, jedan od najboljih na svetu. Gledaćemo ih protiv Australije, daću igračima slobodan dan pošto im treba odmor, a zatim ćemo se pripremati za Srbiju. Suočićemo se ponovo sa njima u grupnoj fazi u Lilu, tako da će ovo biti dobar test – sa velikim rispektom selektor SAD pristupa sutrašnjem meču.

Reprezentacija Amerike okupila se i počela sa ozbiljnijim radom pre neke tri nedelje. U intermecu, posle završetka klupskih sezona, pojedini igrači poprilično su se opustili tako da su početak priprema dočekali i sa kojim kilogramom viška (posebno Džoel Embid). S tim u vezi, pripremni mečevi za SAD služe isključivo za uigravanje tima i sticanja mehanizma.

– Trenutno eksperimentišemo, tako da isprobavamo različite kombinacije. Dejvis je bio sjajan večeras, fantastičan je ovih prvih deset dana koliko smo zajedno. Očigledno imamo puno talenta, svaki igrač je sposoban da bude starter i igra puno minuta. Snaga našeg tima je naša dubina. Moramo to da koristimo i da vršimo pritisak na timove svih 40 minuta bez obzira na kombinacije. Sledećih nekoliko utakmica ćemo nastaviti da eksperimentišemo i pokušamo da pronađemo najbolje kombinacije kako bismo mogli da igramo punih 40 minuta.

Jasno je i selektoru Amerike da je falinka njegovog tima nemanje kontinuiteta, s obzirom na to da se za svako veće takmičenje ekipa, uglavnom, menja iz korena. Slično je stanje bilo i tokom sklapanja ekipe za Olimpijske igre koja je gotovo potpuno promenjena u odnosu na onu koja je nastupila na poslednjem Mundobasketu.

– Znamo šta radimo, pošto ovo radimo već dugo vremena. Deo izazova je što nemamo kontinuitet kao timovi poput Australije. Tako da su oni navikli da igraju zajedno i to znači da moramo brzo da se prilagodimo. Naši momci su zaista fantastični saigrači i brinu jedni za druge. Međutim, potrebno nam je malo vremena da postanemo tim, ali uspećemo.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari