Šta čeka Novaka Đokovića u pohodu na zlatnu medalju: Žreb, format i učesnici teniskog turnira na Igrama u Parizu 1Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Olimpijski turnir u tenisu na programu je od 27. jula do 4. avgusta, a igraće se u pet konkurencija – ženski i muški singl, ženski i muški dubl, kao i miks dubl.

Iako je najavljeno da će Srbiju predstavljati četvorica igrača u muškom singlu, sada je poznato da će učestvovati jedino Novak Đoković i Dušan Lajović. U trenutku prijave, Laslo Đere je bio povređen, dok Miomiru Kecmanoviću ne odgovara podloga.

U ženskom singlu Srbija neće imati predstavnicu.

U konkurenciji tenisera nastupa najboljih deset sa ATP liste, a od potencijalnih favorita u Pariz ne idu Andrej Rubljov i Grigor Dimitrov. Specijalnu pozivnicu dobio je Rafael Nadal, dok zlato iz Tokija brani Aleksander Zverev.

Igraće se na Rolan Garosu, što znači da će podloga za olimpijski turnir biti šljaka, prvi put od Barselone 1992. godine. Svi mečevi će biti održani na stadionima „Filip Šatrije“ (oko 15.000 mesta) i „Suzan Lenglen“ (oko 9.000 mesta), a oba igrališta imaju krov.

Ukupno će učestvovati 184 teniserke i tenisera iz 41 zemlje, a iz iste države po singl takmičenju učestvuje najviše četvoro.

U singlovima će se u žrebu naći po 64 igrača – to znači da je šest pobeda potrebno za zlatnu medalju. U dublovima će igrati po 32 para, dok će se u miksu naći 16 timova.

U singlu, igra se na dva dobijena seta, a ukoliko je neophodno igra se taj brejk. U dublu i miksu, umesto trećeg seta igra se super taj brejk, do deset osvojenih poena.

Medalje će se deliti već od petka 2. avgusta – tada se igraju mečevi za bronzu u muškom dublu i ženskom singlu, kao i finale i meč za treće mesto u miksu. Dan kasnije, igra se meč za bronzu u muškom singlu, kao i finala u muškom dublu i ženskom singlu. Konačno, u nedelju 4. avgusta igraju se finale muškog singla, kao i finale i meč za treće mesto u ženskom dublu.

Žreb za teniski turnir na programu je u četvrtak, 25. jula, sa početkom od 11.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari