Španski portal o duelu teniskih velikana u Parizu: Đoković "zabio nož u srce" Nadalovim navijačima 1Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Španski mediji razočarani su posle duela u kojem je Novak Đoković ubedljivo pobedio Rafaela Nadala (6:1, 6:4) u 2. kolu olimpijskog turnira u Parizu, pre svega zato što je srpski teniser savladao velikog rivala na Rolan Garosu, mestu na kojem je njihov ljubimac osvojio grend slem trofej 14 puta.

Posebno zanimljiv bio je komentar portala Relevo pod naslovom „Videti ovakav meč Nadala i Đokovića je kao da nosite cveće na grob svog dede“, a autor, poznati novinar Naćo Enkabo, je napisao ono što u Španiji niko nije smeo da kaže – Rafa je ove Olimpijske igre trebalo da završi kao jedan od legendarnih sportista koji su nosili baklju tokom svečanog otvaranja.

„U januaru 2017. godine sam u Melburnu šetao sa kolegom pred početak Australijan opena i tada me pitao da li mislim da Rafa ima ikakve šanse da dođe do finala. Rekao sam da nema jer se žestoko mučio sezonu pre te. Rekao sam mu da ću da napišem knjigu ako on dođe u finale. Godinu dana i nekoliko meseci kasnije predstavio sam svoju knjigu ‘Rafa i Rodžer’ koju su napisali Rafa Plaza i Antonio Arenas, neki ljudi ispoštuju obećanje“, piše u uvodu teksta Enkabo, a zatim dodaje:

„Ovog ponedeljka drugar mi je napisao poruku i pitao me da li Rafa ima šansu, rekao sam mu da ima i da ako izađe na teren do znači da veruje da postoji šansa i da ako on veruje, ko sam ja da sumnjam u njega. Priznajem, nisam očekivao da će igrati singlove zbog problema sa povredom, da će da se fokusira na dubl sa Karlosom Alkarazom. Onda je počeo meč sa Novakom i delovalo je da će biti potpuni masakr, bilo je 6:1, 4:0. Na kraju je uspeo da ublaži poraz“.

Španski novinar smatra da je Đokovićev ubedljiv trijumf zaboleo navijače Rafaela Nadala.

Španski portal o duelu teniskih velikana u Parizu: Đoković "zabio nož u srce" Nadalovim navijačima 2
Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

„Rezultat boli, ali još više boli to što je tako ubedljivo izgubio od Đokovića koji je takođe daleko od svog najboljeg nivoa. Bio je to nož u srce svim navijačima Nadala. Zašto? Jer je to bilo protiv Srbina, na šljaci, na stadionu ‘Filip Šatrije’, u Parizu. Kao da je lopov ušao u vašu kuću i odneo vam skoro sve. Boli i zbog toga što je ovo potencijalno njihov poslednji duel i ovakav rezultat koji nije pravedan zbog njihovog rivalstva, najvećeg u istoriji tenisa. Bila je ovo 60. epizoda, jubilej i scenario koji smo viđali često, pošto su se susretali na najvećim takmičenjima, ali su sada osećanja pomešana.“

Enkabo opisuje i svoja osećanja u trenutku kada su dvojica tenisera izašli na teren stadiona “Filip Šartrije”.

„Njihov izlazak na teren, jedan sa steznikom na kolenu, drugi sa zavojem na butini, obojica su blizu da napune 40. godina. Osećao sam se tako prazno. Kao prvi put kada odeš i odneseš cveće na grob svog dede. Setiš se svega što je bilo lepo u prošlosti i svega što se nikada više neće dogoditi u budućnosti.“

Španski novinar je, ipak, pronašao i reči pohvale za Nadala.

„Možda vam tako ne deluje, ali je Nadal danas uradio nešto za pohvalu. Najlakše bi bilo da se povukao, da je izbegao da se osramoti protiv svog velikog rivala i da se fokusira na dubl sa Karlosom. Ali, vraćamo se na staru priču. Ko sam ja, ko smo mi, da sumnjamo u Rafaela?“, zaključio je Enkabo.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari