Srpski teniser posle trijumfa na olimpijskom turniru u Parizu: Bog je veliki, i on je učestvovao u osvajanju zlatne medalje 1Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Srpski teniser Novak Đoković na konferenciji za medije posle osvajanja zlatne olimpijske medalje u Parizu rekao je da bi voleo da nastupa za Srbiju na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu za 2028.

Pred novinarima se pojavio ogrnut u srpsku zastavu, a potom je govorio o svom nastupu u Parizu.

„Veoma poseban osećaj. Nosio sam zastavu na otvaranju 2012. u Londonu i to je bio najbolji osećaj, do ovog danas. Uvek je čast da predstavljam svoju zemlju, to me motiviše kao ništa drugo. Osvojio sam bronzu na prvim OI, gubio sam polufinala. Sada u 37. godini igrao sam sa najboljim teniserom u ovom trenutku“, rekao je Đoković.

On se se povredio pre dva meseca na Rolan Garosu i tada se činilo da neće biti spreman za Olimpijske igre.

.“Uradio sam da sebe pripremim za ovaj period od RG do OI. Kada sam došao u Pariz rekao sam da sam drugi igrač u odnosu na Vimbldon, koji mi je dao samopouzdanje za kretanje igre. Bio sam spreman za ovaj turnir, već u uvodnim mečevima znao sam da imam šansu. Želeo sam zlato.“

Osvrnuo se još jednom na finale i osećanja tokom i posle meča.

„Obojica smo igrali odličan tenis, na visokom nivou, intenzivno na visokom nivou. Čestitam Alkarasu na dobrom turniru, još jednom je pokazao koliko može. Nisam imao baš mnogo šansi, bilo je napeto u ključnim momentima. Uvek postoje sumnje. Olimpijske igre su svake godine, šanse za zlato su male, imam 37 godina… Znao sam sve, bio sam svega svestan. Drago mi je da sam to uradio ovde, na ovaj način, protiv takvog igrača. Ali biti na terenu sa spskim navijačima, slušati srpsku himu, kada gledam našu zastavu, ništa neće nadmašiti taj osećaj.“

Marijan Vajda je kazao da će Novak igrati u Los Anđelesu 2028, ukoliko ne osvoji zlato u Parizu.

„Marijan Vajda me zna kao moji roditelji, jedan od omiljenih ljudi u mom životu i u pravu je. Želim da igram u Los Anđelesu, uživam da igram za svoju državu i biti deo ovog tima je… Sada se Viktor šali na račun mog kalendara i Los Anđelesa i misli, u redu, još četiri godine sa ovim momkom. Zagrljaji Marjanu, volim ga, bio je u pravu“, rekao je Đoković.

Bilo je zaista emotivno posle finala.

„Išle suze radosnice, srpska zastava na jarbolu. Sve ovo nadmašuje individualne uspeha, zato što se toliko žele. Da se ovde nije desilo, našao bih način da odem u Los Anđeles. Volja me dovela ovde i podrška našeg naroda“.

Đoković je uporedio prvi trofej i olimpijsko zlato.

„Sećam se šta mi je bio prvi trofej u Holandiji, to je ajpod. Malo je drugačiji odnos, bio je dobar i taj „ajpod“, ali je olimpijsko zlato ipak nešto bolje. Moja supruga mi je tada bila devojka, tek smo krenuli da se zabavljamo, a Marjan Vajda trener. Zbog toga Holandija ima posebno mesto u mom srcu“.

Lionelu Mesiju je bilo potrebno pet svetskih prvenstava da osvoji zlato. Iz petog pokušaja je Novak osvojio zlato na Igrama.

„Nema slučajnosti, Mesi i ja smo isto godište, genije fudbala i sporta. Da mogu na neki način da istovremeno postižem uspehe u mom sportu kad i on to radi, lep je osećaj. U Tokiju sam bio baš blizu, delilo me je par gemova od finala. Postoji razlog što se ovo dešava, u Tokiju mi je najteži poraz ikada uz onaj u Dejvis kupu prošle godine, kada sam bio blizu i ostao bez goriva. Osvojio sam tri od tri grend slema pred Tokio i nisam imao goriva za zadnji skok, a ovde sam došao svežiji i bolje se spremio. Sve je izgledalo drugačije. Iako sam izgubio u finalu Vimbldona, znao sam da ću ovde biti kao zver“.

Novak nije želeo da govori o daljim planovima.

„Stvarno nemam pojam, ne razmišljam ni o jednom turniru, sano nek je ovo zlato tu. Idem u Selo da proslavim sa srpskim timom. Slaviću, veseliću se, ne znam koju poruku poslati… Svi me teraju u penziju… Možda će biti, videćemo“.

Na kraju nije moglo bolje finale da bude.

„Filmski scenario je pobediti najboljeg na svetu, oba seta u taj-brejku. Trebalo je zadržati dah, samo se zgrčiš i ideš po automatizmu. Bog je veliki, osećam tu božansku intervenciju. Imao je uticaj i u osvajanju zlata“, zaključio je Novak.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari