U Lilu još utakmica košarkaša Srbije i olimpijskog debitanta iz Afrike: Kako stoje stvari za žreb za četvrtfinale 1Foto: Starsport

U takmičenju po grupama na olimpijskom turniru za košarkaše ostalo je da se u Lilu odigra još utakmica Srbije i Južnog Sudana, debitanta na letnjim igrama.

Onda se osam najuspešnijih selekcija sele u pariski „Bersi“ za bitke za medalje od četvrtfinala (6. avgust), kojima prethodi određivanje parova žrebom.

Zna se da su u grupi u kojoj su srpski košarkaši SAD ne samo pobednik već je glavni favorit, četvorostruki uzastopni šampion, najbolja među tri prvoplasirane reprezentacije.

Opravda li Srbija ulogu potpunog favorita, a afrički tim je ubedljivo savladala i bez Nikole Jokića prošle godine na Mundobasketu (115:83), biće najbolja druga.

U tom slučaju pašće za žreb u šešir s Kanadom, najlošijom među tri prvoplasirane, a pošto se taj šešir ukršta sa šeširom u kojem je već Australija, protivnik Kanade u osnovnom delu, to znači da srpske košarkaše pobeda vodi na Australijance.

Od njih su izgubili na priipremnom turniru u Abu Dabiju nedavno.

Pobedu Srbije s više od dva razlike priželjkuje Grčka jer bi otišla dalje kao druga najbolja od tri trećeplasirane. Najbolji je Brazil, a onda bi otpao bi Južni Sudan.

Desi li se da pobedi Južni Sudan, Srbija bi išla dalje uz Brazil kao treća, što bi dovelo do ukrštanja sa šeširom u kojem su SAD i svetski prvak Nemačka.

Srbija ide kući samo ako je Afrikanci sliste sa 24 poena razlike.

Stanje po grupama

A: Kanada 3-0 (koš razlika +20), Australija 1-2 (-4), Grčka 1-2 (-8), Španija 1-2 (-8).

B: Nemačka 3-0 (+47), Francuska 2-1 (+2), Brazil 1-2 (-7), Japan 0-3 (-42).

C: SAD 3-0 (+64), Srbija 1-1 (+15), Južni Sudan 1-1 (-6), Portoriko 0-3 (-73).

Šeširi

D. SAD, Nemačka (dve najbolje prvoplasirane)

E: Kanada, ? (najlošija prvoplasirana, najbolja druga)

F: Australija, ? (ostale dve druge)

G: Brazil, ? (dve najbolje trećeplasirane)

D se žreba sa G, a E sa F.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari