Vatikan se pridružio kritičarima ceremonije svečanog otvanja Igara u Parizu: Papa „utučen“ zbog vređanja vernika svih religija 1Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Vatikan je u saopštenju na francuskom jeziku izrazio „utučenost“ zbog pojedinih scena na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu.

„Sveta stolica može samo da se pridruži glasovima koji su poslednjih dana osudili uvredu koja je naneta mnogim hrišćanima i vernicima drugih religija“, navodi se u saopštenju.

Scena sa ceremonije otvaranja na kojoj su transvestiti oko stola, a koja podseća na sliku Leonarda da Vinčija „Tajna večera“, odnosno na poslednju večeru Isusa Hrista sa apostolima, izazvala je negodovanje konzervativnih krugova i desnice, a kritike je izneo i kandidat republikanca za predsedničke izbore u SAD Donald Tramp.

Organizatori su rekli su da je scena inspirisana slikom koja evocira banket grčkog boga Dionisa iz muzeja u Dižonu, ali to nije ućutkalo kritičare.

Vatikan se pridružio kritičarima ceremonije svečanog otvanja Igara u Parizu: Papa „utučen“ zbog vređanja vernika svih religija 2
Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

„U prestižnom događaju, kada se ceo svet okuplja oko zajedničkih vrednosti, ne bi trebalo da bude aluzija koje ismevaju verska ubeđenja mnogih ljudi. Sloboda izražavanja, koja se očigledno ne dovodi u pitanje, nalazi svoju granicu u poštovanju drugih“, navodi se u saopštenju.

Umetnički direktor ceremonije francuski reditelj Toma Žoli, rekao je da je želeo da „pošalje poruku ljubavi, poruku inkluzije“.

Organizacioni komitet Olimpijskih igara saopštio je da nije bilo namere da se bilo ko uvredi.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari