Vladimir Dragutinović za Danas: Što se utakmice sa SAD tiče, gledam na nju kao da smo pobedili 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Bivši košarkaš Partizana Vladimir Dragutinović sa ponosom je ispratio podvig čete Svetislava Pešića na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Parizu.

On ističe da je celokupan utisak koji je ostavila naša selekcija na Igrama perfektan.

– Odnos prema dresu, način igre, priprema utakmica, za mene je sve to bilo na izuzetno visokom nivou. Tehnički i taktički smo bili možda i najbolja reprezentacija na Igrama.

Partije selekcije SAD ga, sa druge strane, nisu previše oduševile.

– Mislim da smo ih pobedili. Rezultat to ne govori, ali smatram i gledam na to kao da jesmo. Daleko su oni od onog dream team-a sa Igara 1992. u Barseloni, ali su jedna veoma dobra i kvalitetna ekipa, koja je protiv nas odigrala vrhunsku utakmicu, sa izuzetno visokim procentima šuta i maestralnim izdanjem Stefa Karija, ali mi smo odigrali još bolji meč od njih. O razlozima poraza radije ne bih, jer ako krenemo tim putem onda ćemo morati da pričamo o odlukama sudija na istom, a ja bih voleo da ostanemo na našim momcima jer su oni za nas pravi junaci.

Kako za Danas ističe, medalja Srbije na Igrama će imati i pozitivan uticaj na decu širom naše zemlje.

– Ovaj rezultat je veoma bitan za našu košarku u celini. Mi sada već imamo kontinuitet medalja na najvećim takmičenjima, ali je možda i još bitnije to što će ovaj uspeh iz Pariza isterati decu iz kuća napolje ili ih, na neki način privući da se upišu na košarku i počnu da treniraju ovaj prelep sport. Danas bi svi veoma rado bili Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović, a to je skroz legitimno, jer su i oni u ranom uzrastu imali neke idole zbog kojih su se opredelili baš za košarku.

Za kraj, naš sagovornik ističe da je Svetislav Pešić pravi čovek za klupu naše reprezentacije.

– Mislim da sve to zavisi od njegovih želja. Šta on želi i voli – to je najvažnije. On se prvi pita, mislim da tu nikakve dileme nema. Istina je da je u godinama, ali ako želi da ostane na klupi reprezentacije – neka ostane. Po meni, mi za klupu nacionalnog tima nemamo bolju opciju, odnosno boljeg selektora od njega. Naravno, iza njega stoje uspesi, jasno se vidi da je podigao igru ovog tima, ali treba istaći da su i prethodni selektori imali rezultata i takođe na neki svoj način učestvovali u promociji košarke. Mi zapravo nismo ni imali lošeg selektora gledajući u prošlost i to može samo da raduje, jer je najbolji dokaz da zaista jesmo zemlja košarke. I kada pogledate koliko mi zapravo imamo košarkaških stručnjaka koji vode velike klubove u Evropi, jasno vam bude da je to sport koji itekako ima budućnost u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari