Zašto kad kažeš medalja na Olimpijadi misliš na Portoriko? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Naš današnji rival (17.15) protivnik je protiv kojeg smo se veoma često sastajali na Olimpijadi.

Portoriko možda više nema kvalitet da bude apsolutni hit na nekom velikom šampionatu ali je to i dalje zemlja u kojoj je „košarkaški virus“ naročito proširen.

Naš današnji rival u sastavu ima samo jedno ime koje je poznato i u NBA krugovima, međutim Hoze Alvarado, plejmejker Nju Orleansa, nije i jedino rešenje u napadu, naprotiv.

Ako bi se potrobnije sagledao kvalitet našeg današnjeg protivnika, stekao bi se bolji uvid u to da je recimo Tremont Vejters, bek kojem je primarna pozicija jedinice, dve godine sasvim korektno organizovao igru Boston Seltiksa, kao i da ima iskustvo igranja u Francuskoj, a pozamašno u Kini.

Ajzea Pineiro je takođe neko ko već izvesno vreme nastupa u Evropi, a možda je najbolje partije beležio u turskoj Darušafaki.

Klavel je neko ko je dugo nastupao u Evropi, pamte se neke njegove partije u dresovime Bursespora, Budivelnika, Promiteasa…

Takođe, Portoriko, već tradicionalno, na unutrašnjim pozicijama ima korpulentne, snažne i poprilično skočne igrače poput Romera i Kondita i ne bi trebalo zaboraviti da su se do Pariza domogli osvajanjem kvalifikacionog turnira u svojoj zemlji, tako što su u finalu pobedili jednu Litvaniju.

Tradicija koju ne treba menjati

Ako se hronološki prate nastupi naše reprezentacije na Olimpijskim igrama, još iz vremena SFRJ, može se doći do podatka da je neretko Portoriko bio jedan od rivala na putu ka medalji.

Čak pet puta igrali smo protiv ove karipske zemlje i interesantno je i to da je skor svega 3:2 za nas na Olimpijadi.

Prvi međusobni meč zabeležen je u Meksiko Sitiju 1968. godine kada je Jugoslavija bila bolja (93:72) osvojivši potom srebrno odličje.

Četiri godine kasnije, u Minhenu smo se u dva navrata sastali, doživevši i prvi poraz i to u grupi (79:74).

U drugom delu turnira, savladali smo ih u borbi za peto mesto (86:70).

U Montrealu 1976. Jugoslavija je bila bolje od Portorika u grupnoj fazi (84:63) a iz Kanade su se naši košarkaši vratili sa srebrnom medaljom.

U Seulu 1988. godine, uprkos izuzetno kvalitetnom sastavu naše reprezentacije (Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa, Dražen Petrović Žarko Paspalj, Jurij Zdovc…), Portoriko je napravio veliko iznenađenje u grupi ostvarivši pobedu (74:72) međutim iz Južne Koreje vratili smo se takođe sa srebrnom medaljom.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari