200.000 evra za zlato, najveća nagrada u istoriji Srbije 1Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Subota je prvi „radni dan“ za sportiste koji će u Parizu reprezentovati srpski sport. Na 33. letnjim olimpijskim igrama Srbiju će predstavljati 112 sportista u 15 sportova. Optimisti veruju da će uspeti da nadmaše rekord sa OI u Tokiju kada je osvojeno rekordnih devet medalja.

Realni bi bili zadovoljni i sa osvajanjem približnog broja odličja, dok pesimista, za sada, nema.

Olimpijski šampion koji donese zlatnu medalju u Srbiju dobiće kao nagradu od države 200.000 evra. To je više puta najavio, a na kraju i potvrdio, predsednik države Aleksandar Vučić u nedelju na ispraćaju sportista za Pariz. To je daleko najveća nagrada u istoriji Srbije, koliko sam uspeo da proverim, najveća i na svetu.

Nisu male premije ni za ostale medalje – za srebro 100.000 evra, a 60.000 evra za bronzanu medalju iz Pariza. Sa druge strane, zemlje koje nisu, poput nas, „ekonomski tigrovi“, nisu tako izdašni. Kod Nemaca nagrada za olimpijskog šampiona je svega 20.000 evra. Francuzi daju 80.000, dok sportisti koji reprezentuju SAD, koja je redovno najtrofejnija zemlja na Olimpijskim igrama, nije baš tako izdašna prema svojim reprezentativcima.

Osvajači zlatne medalje u toj državi dobijaju 37.500 dolara, srebra 22.500, a bronzani sa OI u Parizu 15.000 dolara.

Izuzimajući Novaka Đokovića i većinu košarkaša, novci koje je obećao preCednik su veliki.

Ali, niko ko je obukao dres sa državnim grbom nije ni danas, niti ikada pre, otišao na Olimpijske igre da bi se tamo obogatio. Na najveću smotru sporta ide se, pre svega, da bi na borilištu uporedio svoje veštine i znanje sa sportistima iz celog sveta, potom da bi reprezentovao svoju zemlju, i na kraju… „ako te se sete, sete se“.

Ne smeta meni (mnogo) što se Vučić razbacuje (našim) parama. Mnogo više mi smeta ono što ću narednih petnaestak dana čitati, slušati.

Ne daj bože da neko od onih koji „sigurno“ osvajaju medalju to ne uradi. Po meni pod najvećim pritiskom su Novak Đoković i Ivana Španović.

Oboje na zalasku karijere i samo im zlato sa OI nedostaje u prebogatim biografijama, a oboje dolaze i „roviti“. Ivana će, naslućujem, svo svoje znanje i snagu dati na prvi skok i ako preskoči magičnu granicu od sedam metara…Ali, ako ne uspe, povredi se? Ne sumnjam da je čeka „topli zec“. Isto važi i za Đokovića, košarkaše,…

Ne tako davno (3. avgust 2022.) Nikola Jokić je rekao: „Mi Srbi ne volimo košarku, mi volimo da pobeđujemo“. Istina, koju malo koji čovek sa ovih prostora želi da prizna.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari