Iz „lobotomije“ do Olimpa: Ko je Zorana Arunović, vedri osmeh za zlatnim pištoljem? 1Foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Zorana Arunović sada može da kaže da je osvojila sve što se osvojiti imalo.

U riznicu s denjakom medalja stavila je i onu najvredniju – olimpijsko zlato.

Zorana Arunović i Damir Mikec su se na Olimp popeli u čvrstom zagrljaju u koji su jedno drugom pali združenim trijumfom iz zlatnih vazdušnih pištolja s 10 metara.

U francuskom Nacionalnom centru za streljaštvo u gradu Šateruu, podalje od Pariza, središta 33. letnjih igara, odelotvorili su mirnom rukom i bistrim okom nagoveštaj koji su dali četvrtim mestom u Tokiju 2021, kada je nadmetanje mešovitih parova i uvedeno u olimpijski program za strelce.

Četvrto mesto najgore

Poraz s Mikecom u ogledanju s ukrajinskim tandemom na meču za bronzu, koja bi joj bila prva olimpijska medalja, nije njeno najgorče iskustvo na najvećoj sportskoj smotri.

U Londonu 2012, na svom olimpijskom vatrenom krštenju, izamklo joj je bronzano odličje iz vazdušnog pištolja s 25 metara.

Po rezultatima u finalu uzela bi srebro, ali pošto je iz kvalifikacija donela četvrti rezultat, a to se sabira, trećeplasirana Ukrajinka Olena Kostevič, njena rivalka i u miksu u Tokiju, bila je u zbiru uspešnija za 1,3 kruga.

„U Londonu sam na svojoj koži iskusila zašto je četvrto mesto najgore. Mnogo sam propatila zbog toga. Prolazila sam zatim kroz razne faze. U jednom trenutku sam rešila da se više ne bavim sportom, onda i da se bavim rekreativno, a da napravim profesionalnu pauzu. Međutim, posle operacije koju sam imala neposredno iza tih igara sve sam to zaboravila. Kao da su mi izvršili lobotomiju. Londonsko iskustvo, zapravo, učinilo me je jačom“.

Zorana Arunović svetska rekorderka od 2017.

I posle potiskivanja nelagodnih uspomena uspesi su nastavili da se nižu.

Iz „lobotomije“ do Olimpa: Ko je Zorana Arunović, vedri osmeh za zlatnim pištoljem? 2
Foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Sve skupa u istorijske knjige streljačkog sporta upisala se iz pištolja i kao pojedinačna svetska prvakinja 2010. i evropska šampionka 2017. i kao višestruki osvajač u timskom pregnuću.

U Mariboru pre sedam godina je sa 246,9 krugova postavila i svetski rekord koji važi za finala, nedostižan i takmičarima na pariskoj olimpijadi (Korejka Oh uzela zlato sa 243,2, što je novi olimpijski rekord), pa i njoj samoj (deseta u kvalifikacijama, bez plasmana u presudne borbe).

Putokaz starije sestre

Arunović je rođena u Beogradu 22. novembra 1986.

Dok je pohađala Petnaestu beogradsku gimnaziju, počela je 2001. da se bavi streljaštvom na podsticaj starije sestre Jelene, koja joj je, šali se, kuvar, a ona njoj šofer.

Prvi klub joj je bio Policajac, a kasnije je prešla u Crvenu zvezdu, čija je i danas uzdanica i ponos ženskog dela Sportskog društva s Marakane.

Ko je mogao da joj bude najveći uzor nego Jasna Šekarić, sedmostruka učesnica olimpijskih igara, što je najčešće među našim sportistima, šampionka iz Seula 1988, kada je momentalno postala sinonim za streljaštvo u Srbiji.

Zorana Arunović se kalila uz nju, postižući prve uspehe u mlađim uzrastima, onda je počela i da je pobeđuje u seniorskoj konkurenciji, a ispalo je i da ju je, ne svojom voljom naravno, nego odlukom Streljačkog saveza, poslala u olimpijsku penziju.

Za Igre u Riju 2016. Šekarićka se izborila za pojedinačnu normu iz vazdušnog pištolja (10 m) sedmim mestom na Svetskom prvenstvu u Granadi 2014, gde je u toj disciplini uzela timsko zlato sa Zoranom Arunović i Bobanom Veličković.

U predvečerje olimpijskog izazova kao grom iz vedra neba je odjeknulo da nije uvrštena u reprezentaciju, što bi joj bilo osmo učšeće.

Budući da pravo na normu ima savez, a ne takmičar koji ju je obezbedio, rukovodstvo je odlučilo da je celishodnije poslati Zoranu Arunović i zbog bolje forme i zbog upečatljivijih rezultata.

Ona je u Riju zauzela 11. mesto u kvalifikacijama.

Četiri godine ranije je bila sedma u finalu, a u Tokiju tek 17, uz deveto mesto s 25 metara.

Olimpijska nadanja joj nisu presahla zbog razočaranja.

Napred su je vukli čelična volja i osmeh pun vedrine.

Koliko joj znači zlato oko vrata, pokazale su i njene suze radosnice na podijumu.

Iz „lobotomije“ do Olimpa: Ko je Zorana Arunović, vedri osmeh za zlatnim pištoljem? 3
Foto: AP/Manish Swarup

Za najveći uspeh svoje karijere nesebično ističe značaj Mikeca i njegovog poslednjeg zlatnog hica.

Svog partnera na Olimpu sestrinski kuje u zvezde.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari