Olimpijski komitet Australije traži da se ukloni “obmanjujuća peticija” protiv brejkdenserke, javnost tvrdi da se prevarom dočepala odlaska u Pariz (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Olimpijski komitet Australije zatražio je danas od sajta „change.org“ da ukloni onlajn peticiju protiv brejkdenserke Rejčel Gan, koja je za tu zemlju nastupala na Olimpijskim igrama u Parizu.

Australijski komitet je naveo da je peticija uznemirujuća, obmanjujuća, kao i da predstavlja zlostavljanje reprezentativke te zemlje.

Rejčel Gan (36) osvojila je nula poena na takmičenju u brejkdensu, koje je prvi put održano na Olimpijskim igrama, zbog svog improvizovanog „kengurovog plesa“, što je pokrenulo brojne kritike na internetu, među kojima i spornu peticiju u kojoj 40.000 potpisnika smatra da se Gan „manipulacijom“ kvalifikovala na Olimpijske igre.

Izvršni direktor Olimpijskog komiteta Australije Met Kerol ocenio je da peticija sadrži brojne neistine, dizajnirane da izazovu mržnju prema sportistkinji koja je izabrana u australijski olimpijski tim putem transparentnog i nezavisnog kvalifikacionog procesa.

„Sramotno je da se laži koje je izmislila anonimna osoba mogu objaviti na ovaj način. To predstavlja maltretiranje, uznemiravanje i klevetu. Zahtevamo da se to odmah ukloni sa sajta. Nijedan sportista koji je predstavljao svoju zemlju na Olimpijskim igrama ne zaslužuje da bude tretiran na ovaj način“, kazao je Kerol.

Rejčel Gan je doktor nauka u oblasti „kulturnih pokreta, a doktorirala je na temi brejkdens i kultura plesa.

Brejkdens je prvi put uključen na Olimpijske igre u Parizu, ali se ta disciplina neće naći 2028. godine u Los Anđelesu, a najverovatnije ni 2032. godine u Brizbejnu u Australiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari