Oni to nisu zaslužili 1Foto: Starsport

 Psihologija mase najbolje se ogleda na tribinama stadiona ili hale. U gomili su svi jaki i „junački“ nastrojeni, a nekako im je najslađe da vređaju sportiste, tačnije igrače rivalskog kluba, pogotovo članove, aktuelne ili bivše, Crvene zvezde ili Partizana.

Poslednji „slučaj“ eklatantan je primer navijačkog primitivizma kojeg bi trebalo da se postide svi, a KK Partizan ogradi od prostakluka koji je odjekivao sa tribina Hale „Aleksandar Nikolić“ u duelu protiv Bešiktaša. Kad god je bio u igri Vladimir Štimac bio je vređan od strane navijača Partizana, samo zato što je bivši košarkaš Crvene zvezde. Huliganima nije važno što je reč o reprezentativcu Srbije, velikom patrioti, koji je za našu reprezentaciju igrao kad mnogi nisu hteli, jer im je letovanje sa porodicom bilo draže od preznojavanja u dresu sa nacionalnim simbolima.

 Selektor Aleksandar Đorđević uvek je isticao Štimca kao najbolji primer profesionalca, patriote i igrača koji je spreman da se stavi na raspolaganje reprezentaciji bez obzira na to da li će biti dvanaesti igrač ili ne. Huliganima takve stvari nisu važne, iako su pojedinci sigurno tokom leta u Riju zdušno navijali za Srbiju aplaudirajući potezima bivših igrača Zvezde, a bilo ih je mnogo, ili onih koji su deklarisani navijači istog kluba poput Miloša Teodosića.

– Ma, navikao sam na uvrede. Sramota je to, ja sam reprezentativac. Nema veze da li sam igrao za Crvenu zvezdu, sramota je da tako pričaju. Igrao sam za nacionalni tim, imao sam doprinos u osvajanju dve medalje… Naravno, razumem da bodre svoj tim i svaka čast na tome. Međutim, preterali su – priznao je Štimac da su ga uvrede sa tribina pogodile i poprilično uticale na partiju u poslednjoj deonici, u kojoj je i odlučen pobednik.

Istu vrstu kritika zaslužuju i huligani u navijačkom taboru Crvene zvezde. Milan Mačvan im je posebna meta, još iz perioda kada je igrao za Partizan. Kada je pre par nedelja Milan gostovao Zvezdi u Kombank areni u okviru Evrolige huligani su koristili svaku priliku da na najprimitivniji način vređaju Mačvana, takođe srpskog reprezentativca poreklom iz Vukovara, iz kojeg je otišao tokom rata na prostoru bivše SFRJ.

–  Sada je bilo još i dobro. Ne obraćam pažnju na to, profesionalac sam – prokomentarisao je Mačvan 17. novembra.

Masu je teško iskontrolisati, naročito na tribinama, međutim određenim sankcijama države možda bi klubovi uspeli da preko vođa navijača dođu do rešenja u vidu zabrane omalovažavanja srpskih igrača, pogotovo reprezentativaca. Za svaki vid prostakluka klubovi bi se novčano kažnjavali ili pražnjenjem tribina.          

            Raspored 12. kola

            Uniks – Baskonija              sinoć

            Darušafaka – Real             sinoć

             Žalgiris – Olimpijakos       sinoć

            Crvena zvezda – Makabi     sinoć

            Bamberg – Efes                  sinoć

            Galatasaraj – Armani          18.00 

            CSKA – Barselona              18.30

            Panatinaikos – Fenerbahče   20:45           

            Tabela: CSKA 10-1, Real 8-3, Fenerbahče 8-3, Olimpijakos 7-4, Baskonija 7-4, Panatinaikos 6-5, Efes 6-5, Makabi 5-6, Darušafaka 5-6, Barselona 5-6, Žalgiris 4-7, Crvena zvezda 4-7, Armani 4-7, Bamberg 3-8, Uniks 3-8, Galatasaraj 3-8

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari