Ono što Denver pokušava sada: Pet timova prošli dalje u plej-ofu NBA posle 0:2 kod kuće, a samo San Antonio nije sa 6:0 kao Minesota 1Foto: AP/Abbie Parr

Minesota, Denverov protivnik u polufinalu plej-ofa na zapadu NBA, bila je polufinalista još samo 2004, a pre dve decenije se jedini put domogla i konferencijskog finala.

Do ove godine upravo je Denver bio jedina prepreka koju je preskočila u prvom kolu doigravanja (4:1).

Zatim je pao i Sakramento (4:3) s Predragom Stojakovićem i Vladom Divcem. U dramatičnoj sedmoj utakmici u Mineapolisu (83:80) Kris Veber je promašio trojku za produžetak u zvuk sirene.

U borbi za ulazak u veliko finale Lejkersi su bili nepremostivi bedem (4:2).

Baš pre 20 godina San Antonio je kao šampion krenuo u plej-of sa svim pobedama u prvih šest utakmica.

Preslišao je Memfis s 4:0, a u polufinalu na Zapadu poveo je pred svojom publikom protiv Lejkersa s 2:0. U finale, na megdan s Minesotom, dakle, otišao je velikan iz Los Anđelesa, jer su mu pripala sledeća četiri meča.

San Antonio iz 2004. je upisan u istoriju NBA kao jedini tim među njih 27 koji se nije domogao konferencijskog finala uprkos furioznom početku od 6:0.

Ove godine tako je krenula Minesota – 4:0 protiv Finiksa, 2:0 protiv Denvera.

Ali, grogirani šampion se pridigao s patosa.

Sada je 2:2.

Ako Nikola Jokić i družina odu u finale (uspešniji se sastaje s boljim iz okršaja Oklahome i Dalasa koji ima 2:1), postaće šesti tim kojem je u seriji na četiri pobede pošlo za rukom da se probije dalje i uprkos 0:2 pred svojim navijačima, a Minesota jedina uz San Antonio kojoj ni 6:0 nije bio nezaustavljivi zamah.

Poslednji put su se od 0:2 kod kuće izbavili Klipersi protiv Dalasa u prvoj rundi na Zapadu 2021. Sedma utakmica, odigrana u Los Anđelesu, pripala im je sigurno sa 126:111, a as gostiju Slovenac Luka Dončić je dao 42 poena.

Ostali takvi dueli su bili ovi:

1969: Lejkersi – San Francisko Voriorsi (4:2), polufinale Zapada

1994: Hjuston – Finiks (4:3), polufinale Zapada

2005: Dalas – Hjuston (4:3), prvo kolo Zapada

2017: Boston – Čikago (4:2), prvo kolo Istoka

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari