Opasna "Igračka" zvana Inter 1Foto: EPA-EFE/ Ina Fassbender POOL

Najavljeni odlazak Antonija Kontea s mesta trenera Intera počeo je da otkriva mnoge probleme u italijanskom klubu, a kao glavni krivac za lošu atmosferu prepoznat je najmlađi predsednik u istoriji ne samo italijanskog kluba, već cele Serije A – Stiven Zang (28).

– Bilo je lepo u Interu, žao mi je što nisam uspeo da uzmem nijedan trofej, ali ipak mislim da je sezona bila uspešna – rekao je Konte posle poraza od Sevilje (2:3) u finalu Lige Evrope u Kelnu.

Italijanski mediji najavljuju da će sastanak Kontea sa upravom kluba o njegovoj budućnosti biti u utorak.

Nekadašnji selektor Italije i bivši trener Juventusa i Čelsija ima još uvek važeći ugovor sa „neroazurima“ koji treba da istekne tek kroz dve sezone, ali su sve prilike da će on biti raskinut na međusobno zadovoljstvo, pošto ni Konte ni uprava Intera nisu zadovoljni stanjem stvari.

Navodi se da je uprava, a naročito mladi predsednik Zang, izuzetno nezadovoljan time što Konte već prve sezone nije uspeo da osvoji Seriju A (izgubio je od Juventusa za jedan bod), te da mu se otkaz praktično „pakovao“ još pre završnog turnira Lige Evrope u Nemačkoj.

Konte je nezadovoljan time što su apetiti uprave preko noći porasli iznad realnih mogućnosti i da je u trogodišnjem planu tek treće sezone pod stavku obavezno zacrtana titula, a do tada je uslov bio odlazak u Ligu šampiona i dolazak do najmanje četvrtfinala tog takmičenja.

Iako je iz Lige šampiona ispao u fazi po grupama, Konte je bio ubeđen da uspeh u Ligi Evrope može nadoknaditi izgubljeno, što je na kraju dolaskom do finala u Kelnu i pokazao.

Zeng Kajgajang, kako glasi rođeno ime Stivena Zanga, sin je kineskog bilionera Zenga Jindonga, vlasnika kompanije „Suning Holding Group“ koja je 2016. kupila najveći deo akcija Intera.

Zeng senior se nije mnogo mešao u klupsku politiku, osim u zahtevima da se rezultati pod hitno poprave, a rukovođenje je najvećim delom prepustio legendi kluba koju je imenovao za potpredsednika – Havijeru Zanetiju.

Smatrajući da je njegovo prisustvo na „Đuzepe Meaci“ ipak neophodno u većem obimu, odlučio je da pre dve godine imenuje za predsednika svog, tada samo 26 godina starog sina Stivena Zanga.

Mladi biznismen brzo je izgradio autoritet velikim novcem koji je uložen u rekonstrukciju tima, a za najbolji potez mu se priznaje dovođenje sportskog direktora Juventusa Đuzepea Bepea Marota, kreatora povratka „stare dame“ u dominantnu silu na Apeninima.

Potom je prošlog leta Konte upravo na nagovor Marote došao na „Meacu“, iako je poznato da kao bivši igrač, a potom i trener Juventusa, nije iskreni ljubitelj nijednog od dva milanska kluba.

Upravo se zato smatra i da Konte nema dilemu oko odlaska iz sredine gde ne veruje da je poželjan.

Trofejnom stručnjaku koji je Juventusu doneo tri titule, kao i jednu Čelsiju u Premijer ligi, Zang je navodno zamerio što insistira na formaciji 3-5-2, ranjivoj po bokovima, što najveće ovosezonsko pojačanje Kristijana Eriksena više drži na klupi nego na terenu, kao i što Aleksis Sančez ne dobija češće priliku.

Konte je tokom juna po tvrdnji lista „Đornale“ napustio ručak sa Zangom, gde mu je sasuo u lice da sa Eriksenom ne zna šta da radi jer je previše ofanzivan, ali ipak nije napadač, a on igra sa dva klasična špica, te da je Sančez krilni napadač, a da on ne igra sa krilnim igračima koji se ne vraćaju nazad.

Nezvanični izvori iz uprave Intera strahuju da bi odlazak Kontea mogao da otvori „Pandorinu kutiju“ u klubu, te da bi moglo da dođe do raskola sličnog koji se ovog proleća dogodio u Barseloni.

Bepe Marota će navodno u utorak pokušati da ubedi Kontea da povuče svoju odluku, mada u to malo ko sada veruje.

Navodi se da je jedini način da Konte ostane ako dobije apsolutnu moć u odlučivanju prilikom transfer politike, na šta je mala verovatnoća da će čak i Marota pristati.

Alegri viđen za naslednika

Bepe Marota je navodno već u pregovorima sa Masimilijanom Alegrijem, trenerom koji je Kontea zamenio i u Juventusu 2014. godine i s uspehom ga vodio čak dva puta do finala Lige šampiona. Najveći problem sa Alegrijem mogao bi da bude taj što će ga navijači teško prihvatiti jer je pre Juventusa četiri sezone sedeo na klupi Milana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari