Mirko Poledica: Opravdanja za loša poslovanja 1Foto: STARSPORT

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica uspeo je da prethodnih dana ujedini Crvenu zvezdu i Partizan.

Večiti su prvi put u ovom veku zajednički potpisali saopštenje u kojem su pored tvrdnji da imaju velike gubitke zbog prekida prvenstva usled korona virusa optužili prvog čoveka Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost (SPFN) da mu je u interesu da igrači vode postupke protiv klubova.

Rasprava večitih sa Poledicom počela je kada je upozorio fudbalere da nije tačno da su FIFA i UEFA dale preporuku klubovima da se igračima smanje plate za 50 odsto. Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić prethodno je najavio smanjenje plata za polovinu svim igračima i to po sistemu uzmi ili ostavi, odnosno da će oni koji ne pristanu biti stavljeni na transfer listu. Partizan je bio suptilniji po ovom pitanju, pa je objavio da je zajedno sa igračima odlučeno da se deo njihovih zarada donira Vladi Srbije.

– Nije me iznenadio zajednički stav Zvezde i Partizana zato što su oni u bliskim prijateljskim odnosima, što ja podržavam i što je pohvalno. Ne znam samo zašto to kriju od javnosti kada je to nešto što bi svako podržao – priča Poledica za Danas.

*Večiti se u saopštenju pozivaju na to da će imati gubitke pošto će na leto pasti cene na kompletnom tržištu transfera. Da li je to validan razlog za umanjenje plata?

– U ovom trenutku ne može se proceniti da li će transferi biti umanjeni i u kojoj meri. Ja sam suprotnog mišljenja i moje procene su da će klubovi iz ovog dela Evrope najviše profitirati zato što je naše tržište dostupno najbogatijim klubovima. Pretpostavke su da neće više biti transfera od 100 i više miliona evra a mi smo daleko od takvih transfera. Samim tim nema osnova da se smanjuju plate po ovom osnovu u Srbiji ali je i ponašanje klubova očekivano, oni će uvek naći razlog da opravdaju svoja loša poslovanja.

*Naveli su i da su ovom krizom pogođeni mnogi evropski klubovi čiji je opstanak doveden u pitanje. Da li verujete da ovo može da utiče na opstanak večitih?

– Naravno da se opstanak klubova ne dovodi u pitanje. Mnogi se pozivaju na primer FK Žilina, a niko neće da kaže da njihovi problemi traju duže od tri godine kao i da odlaskom u bankrot dobijaju mogućnost povlačenja finansija iz državnog budžeta. Bankrot ne znači i gašenje klubova a najbolji primer je FK Čukarički koji je otišao u bankrot i stečaj pa je danas, biću slobodan da kažem, najorganizovaniji srpski klub.

*Zvezda i Partizan i dalje tvrde da su Đani Infantino (predsednik FIFA) i Aleksandar Čeferin (UEFA) preporučili smanjenje plata. Da li je to tačno?

– Nije tačno da su Infantino i Čeferin pozvali klubove na smanjenje plata, to su lažne informacije koje plasiraju klubovi ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama. Kao primer navešću da je FIFA pre nekoliko dana objavila na svom sajtu predloge i preporuke u trenutnom stanju pandemije gde se jasno vidi da plate igrača nisu ni bile na dnevnom redu.

*Kako objašnjavate to što je Čukarički unapred isplatio igračima plate do juna, a večiti rivali sa mnogo većim budžetima i pomoći države imaju problem?

– Čukarički je jedan od retkih klubova koji su u privatnom vlasništvu i imaju uređeno poslovanje i finansiranje na duži vremenski period. Oni su najbolji primer kako jedan klub u Srbiji treba da posluje u svakom smislu te reči.

*Da li očekujete da će posle večitih rivala i takozvani manji klubovi primeniti isti princip smanjenja plata?

– Domino efekat je očekivan zato što u Srbiji postoje Crvena zvezda i Partizan sa jedne strane i ostali koji su tu da bi ovi imali protiv koga da igraju. Potpuno nezdrava i nekonkurentna liga. Ono što je važno reći je da jednostrano smanjenje plata nije u skladu sa zakonom, potrebna je saglasnost igrača. Postoji jedan drugi problem za koji svi znaju a niko o tome ne sme da priča a to je, da li igrači pristaju na smanjenje plata dobrovoljno ili pritiscima i ucenama, da ne spominjem neke teže reči, e to je ključno pitanje…

Samo FSS profitira od sporova

*Zvezda i Partizan tvrde da Sindikatu fudbalera odgovara da vodi što više sporova protiv klubova. Kakva je vaša korist od sporova i kako se kao organizacija finansirate?

– Od sporova u Srbiji jedini profit ima FSS koji naplaćuje izuzetno skupe takse srpskim državljanima, dok isto pravo stranci na FIFA ostvaruju potpuno besplatno. SPFN ima samo troškove od većeg broja sporova zato što naši članovi ne plaćaju ništa. Sve finansira SPFN i sve im je besplatno već punih 11 godina. SPFN se finansira u najvećem delu od FIFPro, na isti način kao što se FSS finansira od FIFA i UEFA. Naše poslovanje je transparentno i svake godine imamo obavezu revizije poslovanja, za 11 godina nismo imali nijedan prigovor po tom osnovu od FIFPro – priča Mirko Poledica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari