Ni u večerašnji kvalifikacioni susret sa Belgijom, za odlazak na prvenstvo Evrope 2008. u Austriji i Švajcarskoj, selektor najbolje srpske fudbalske reprezentacije Havijer Klemente i njegovi puleni ne ulaze sa digitronom. Mada bi im po nekoj računici i bod iz Brisela bio dovoljan za čvrst korak u trci za prve dve pozicije u A grupi, „orlovi“ su jedinstveni u želji da još jednom pobede „crvene đavole“ (u Beogradu je bilo 1:0) i tako naprave lepu uvertiru pred vrlo važne duele sa Finskom i Portugalijom, 8.

Ni u večerašnji kvalifikacioni susret sa Belgijom, za odlazak na prvenstvo Evrope 2008. u Austriji i Švajcarskoj, selektor najbolje srpske fudbalske reprezentacije Havijer Klemente i njegovi puleni ne ulaze sa digitronom. Mada bi im po nekoj računici i bod iz Brisela bio dovoljan za čvrst korak u trci za prve dve pozicije u A grupi, „orlovi“ su jedinstveni u želji da još jednom pobede „crvene đavole“ (u Beogradu je bilo 1:0) i tako naprave lepu uvertiru pred vrlo važne duele sa Finskom i Portugalijom, 8. i 12. septembra.

Mladi iz penala do finala

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se u finale međunarodnog turnira Valerij Lobanovski u Kijevu, pošto je, posle boljeg izvođenja penala savladala tim Moldavije – 7:6. Poveli su izabranici selektora Slobodana Krčmarevića, pogotkom Nikole Petkovića u 31. minutu, izjednačio je Turčan 60 sekundi pre kraja meča, a pobedu našem timu u poslednjoj penal seriji doneo je debitant Marko Jovanović. Danas je sloboda dan, a sutra se „orlići“ sastaju sa boljim iz duela Izrael – Ukrajina.

-Belgija je u Beogradu igrala dobro, ali mi smo pobedili. U fudbalu se događa da se izgubi u dobroj igri. Kadrovski problemi Belgijanaca su briga njihovog selektora. Naša briga je igra kojom želimo da pobedimo Belgiju – kaže španski stručnjak na našoj klupi, ne ostavljajući dilemu oko ambicija Srbije u ovoj utakmici.

Apel FSS navijačima

Vođeni lošim iskustvom Partizana i prilikom njegove eliminacije iz Evrope izrečenim upozorenjem UEFA ostalim našim klubovima i reprezentaciji, čelnici Fudbalskog saveza Srbije odlučili su da preduprede ispade navijača. Uz pomoć FS Belgije, pristalicama naše selekcije biće podeljeni leci sa dvojezičnom molbom da se uzdrže od i fizičkog i verbalnog nasilja, a pre meča sa istim apelom će im se obratiti i zvanični spiker. Planirano je i da igrači obe ekipe na teren izađu u majicama s parolom „stop rasizmu“.

Za razliku od Belgijanaca, koji su u poslednji čas ostali bez Van Dama i Klemena, Klemente odavno zna da u Briselu neće moći da računa na pomoć kapitena Dejana Stanovića i najboljeg strelaca u kvalifikacijama Nikole Žigića. Najiskusniji reprezentativac Mladen Krstajić smatra da ove promene neće izazvati značajniji poremećaj u planiranom odnosu snaga i da će Srbija na stadionu „Kralj Boduen“ potvrditi da je kandidat za odlazak na najveće kontinentalno takmičenje.
– Činjenica da su Belgijanci odlučili da podmlade tim nagoveštava da su digli ruke od plasmana na prvenstvo Evrope. Igrači prekomandovani iz mlade selekcije su, međutim, puni motiva za dokazivanje i zbog toga ih ne smemo nikako potceniti. Bodovi Belgijancima nisu najvažniji u ovoj utakmici, oni više mogu da se nadaju da će dobiti nekoliko reprezentativaca za nekoliko narednih godina. Iskustvo nas, ipak, stavlja u poziciju favorita – kaže Mladen Krstajić, koji će kao i godinama unazad komandovati odbranom crvenih.
Oprezan je i golman Vladimir Stojković, koji smatra da bi ovo gostovanje moglo biti prelomno u pokušaju njegove ekipe da se domogne narednog EP.
– Domaćini su izgubili skoro sve šanse za plasman na EP, zbog čega rasterećeni ulaze u ovaj meč. To bi, međutim, mogao da bude mač sa dve oštrice, pa ovaj duel doživljavam kao najteži od početka kvalifikacija. Pogotovo što je i ovako podmlađena Belgija bolja nego što mnogi misle. U Beogradu su nam pružili jak otpor, imali su u finišu i nekoliko odličnih prilika, ali smo mi na kraju zasluženo slavili. Odgovaraće nam slična utakmica sa istim ishodom – rezonuje novi čuvar mreže portugalskog Sportinga, koji je u prošlih sedam utakmica samo četiri puta bio savladan.
Napadač belgijskog Standarda Milan Jovanović ulogu favorita prepušta rivalu, ali veruje u trijumf svog tima.
– Kao domaćini imaju malo veće šanse za trijumf. Ali samo na papiru. Iako poštujem veliki potencijal novog belgijhskog sastava, prilično sam ubeđen da ćemo se punih džepova vratiti sa ovog gostovanja – optimista je strelac protiv Finaca, u prošlom kolu, koji će sa Lazovićem konkurisati za mesto u paru sa Pantelićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari