Sužava se krug kandidata za medalje na 12. prvenstvu sveta za vaterpoliste u Melburnu. Posle današnjih četvrtfinalnih mečeva, u trci za mesta na pobedničkom postolju ostaće samo četiri ekipe. Opšta ocena je da bi među njima trebalo da se nađe i selekcija Srbije, pobednik poslednjeg planetarnog i evropskog šampionata, kojoj će za to biti potrebna eliminacija odlične Grčke.

Sužava se krug kandidata za medalje na 12. prvenstvu sveta za vaterpoliste u Melburnu. Posle današnjih četvrtfinalnih mečeva, u trci za mesta na pobedničkom postolju ostaće samo četiri ekipe. Opšta ocena je da bi među njima trebalo da se nađe i selekcija Srbije, pobednik poslednjeg planetarnog i evropskog šampionata, kojoj će za to biti potrebna eliminacija odlične Grčke. Objedinjene titule na SP, EP, FINA kupu i u Svetskoj ligi, ogroman pojedinačni kvalitet vešto uklopljen u snažan kolektiv, iskustvo starijih igrača, veliki talenat onih čije vreme dolazi… svi aduti su na strani plavih, ali selektor Dejan Udovičić i njegovi igrači s puno poštovanja i opreza govore o Mazisu, Šizisu, Hadžiteodorou i ostalim osvajačima bronze na prošlom Mondijalu, koji su 2005. u Montrealu konačno naplatili značajna ulaganja svoje države u taj sport.

Promena satnice

Umesto u, najavljenih i satnicom unapred određenih, 15 časova, derbi duel između naše i grčke reprezentacije počeće u 13 časova po lokalnom, odnosno u tri sata izjutra po srednjoevropskom vremenu. Promenu je inicirao domaćin SP, kojem je odobreno da svoj meč sa Rumunijom igra u ekskluzivnom terminu, od 21 čas, što je proizvelo promene u rasporedu današnjih utakmica.

– Nema šta, očekuje nas izuzetno teška utakmica. Dobro poznajem(o) protivnika. Jasno nam je odakle „vetar duva“, odnosno koliko i šta sve moramo da uradimo da bismo preskočili i ovu prepreku. Grčka ima odličnog selektora i sjajne šutere, daleko su ubedljiviji i jači nego na prošlogodišnjem EP, pošto su u međuvremenu vratili nekoliko proverenih igrača. Opet, ako složimo odbranu kako umemo, suđenje bude fer, a napad efikasniji nego na dosadašnjim utakmicama, ne vidim kako mogu da nas iznenade – smatra golman Srbije i grčkog Etnikosa, kojeg je prelom prsta sprečio da brani mrežu plavih u duelu ova dva tima u meču za treće mesto na SP u Barseloni 2003. godine (5:3 za ondašnju SCG).
U polufinalno odmeravanje snaga sa (verovatno) Hrvatskom ne sumnja ni naš prvi centar Slobodan Nikić, član atinskog Olimpijakosa, koji sezonama igra sa grčkim reprezentativcima ili protiv njih:
– Opasni su sa centarskih pozicija, ali umeju da priprete i sa distance. Igru im krase još i jaka disciplina i velika borbenost. Jednom rečju, traže pun angažman od protivnika. U suprotnom, sledi kazna. Istina je da nismo još dostigli potrebnu formu na ovom takmičenju, ali isuviše toga smo preturili preko glave da bismo se sapleli u ovoj fazi. Naše ambicije su mnogo veće od učešća u četvrtfinalu.
Veliku borbu, ali i slavlje svoje ekipe, najavljuje i majstor za važne mečeve Danilo Ikodinović.
– Kao da nam je suđeno da težim putem stižemo do cilja. Prvo su nas svrstali u najkvalitetniju grupu, a sada se za polufinale borimo sa najjačim protivnikom posle Mađarske. Ali, nije nam prvi put. Verujem u naše znanje, iskustvo i mentalnu snagu. Moramo da pobeđujemo da bismo stigli do konačnog cilja – tvrdi akter svih velikih takmičenja u poslednjoj deceniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari