Oproštaj od zlatne Vere 1Foto: Stanislav Milojković

Srpska atletika ostala je bez jedne od najvećih atletičarki u svojoj istoriji. Vera Nikolić preminula je 28. juna u 73. godini. Povodom njene smrti, u Atletskoj dvorani na Banjici održana je komemoracija u čast „Zlatne Vere“, na kojoj su se porodica i prijatelji oprostili od legendarne atletičarke.

Na komemoraciji se od Vere Nikolić oprostio predsednik Srpskog atletskog saveza, Veselin Jevrosimović.

„U ime srpskog atletskog saveza želim da vam se zahvalim što smo u ovako velikom broju došli da ispratimo Veru Nikolić, našu „Zlatnu Veru“ na večni počinak. Pamtićemo je kao šampionku, svetsku rekorderku neverovatne volje i upornosti, za kojom će u srpskoj atletici ostati ogromna praznina. Uvek ćemo se rado sećati žene koja je za svakog imala lepu reč i koja je svojim zalaganjem i neumornim radom utrla put svim budućim šampionima. Bez nje srpska atletika ne bi bila tu gde danas jeste. Počast Veri Nikolić želimo da odamo nastavljanjem njenog puta neumornim radom i zalaganjem i stvaranjem novih šampiona i rekordera, jer legende našeg sporta poput nje ne zaslužuju ništa manje od toga. Draga Vera, pamtićemo te dokle god živimo“ – rekao je Veselin Jevrosimović u oproštajnom govoru.

Vera Nikolić je prva naša atletičarka koja je osvojila zlatnu medalju na prvenstvu Evrope. Bilo je to u Budimpešti 1966. godine, kada je imala tek 18 godina.

Godinu dana kasnije ostvarila je najveći uspeh, ne samo u svojoj karijeri nego u istoriji naše atletike. Tada je u Londonu postala svetska rekorderka, upisavši svoje ime u atletsku istoriju.

U svojoj kolekciji trofeja osim najsjajnijih medalja sa svetskih i evropskih prvenstava, imala je i 15 titula prvakinje Jugoslavije i neverovatan 51 državni rekord i titulu juniorske prvakinje Evrope.

Naša zlatna Vera spada u najbolje, najpopularnije sportiste uopšte, ne samo u Srbiji, nego i na prostoru cele bivše Jugoslavije.

Po završetku takmičarske karijere radila je u Kruševcu kao trener sa velikim brojem državnih prvaka i rekordera.

Sa Goranom Begovićem je napravila sjajan i uspešan atletski kolektiv, bila je član Olimpijskog komiteta, a obavljala je i mnoge funkcije u atletskom savezu, kao i Sportskom savezu Srbije.

Proglašavana je čak sedam puta u anketama za najboljeg sportistu Jugoslavije.

Bila je dobitnik Majske nagrade, ordena zasluga za narod, zlatne značke, zlatnih plaketa Srpskog atletskog saveza.

Vera Nikolić je sahranjena u Aleji velikana u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari