Opsadno stanje u Valensiji; 700 policajaca na meču sa Makabijem 1Lorenco Braun. Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Ratni sukob koji traje u Gazi mere bezbednosti podigao na najviši stepen uoči večerašnjeg evroligaškog susreta u Valensiji.

Valensija će večeras ugostiti Makabi u vrlo specifičnim okolnostima (20.30).

Zbog ratne situacije u Izraelu, izabranici Odeda Kataša odigrali su samo jedan evroligaški meč i to protiv Partizana u Tel Avivu. Njihov susret sa Armanijem iz Milana je odložen, a večerašnji će biti organizovan u veoma specifičnim i složenim okolnostima.

Valensija će ugostiti košarkaše Makabija koji su, po izbijanju ratnih sukoba, iseljeni na Kipar. Predstavnici Valensije pružiće maksimalnu podršku ekipi iz Tel Aviva tokom boravka u Španiji.

– Ako Makabi dođe sa dvanaest igrača, sa tamošnjim porodicama, sa situacijom u kojoj žive, i oni dođu da igraju, ne treba da postavljamo nikakve prepreke. Utakmica je visokog rizika. Mnogo je očiglednih stvari koje vidimo svaki dan, ali moramo da unesemo malo razuma i mira. Biće to sportski događaj – poručio je Aleks Mumbru, trener Valensije.

Zbog toga što je okarakterisan kao događaj visokog rizika, u hali će biti 700 policajaca.

– Klub čini sve što je u njegovoj moći da obezbedi maksimalnu bezbednost u La Fonteti i okolini. Postoje stvari koje su svima van domašaja, poput onoga što se dogodilo u Briselu, ali morate da prenesete mir, da pokušate da razmišljate o sportu, a nesportske stvari izostavite.

Večerašnje, biće prvo od najmanje četiri uzastopna gostovanja košarkaša Makabija u Evroligi.

Ekipa će izaći na teren u crnim dresovima što će biti vid jasne simbolike zbog svega što se dešava u Izraelu, kao i zbog nastradalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari