Najbolji vaterpolisti Srbije bukvalno su otaljali posao protiv Kine na kraju prve faze Svetskog prvenstva u Barseloni – 16:9 (4:3, 4:2, 5:3, 3:1). Prvoplasirana ekipa C grupe zadržala je maksimalan učinak uoči eliminacionih borbi, ali protiv nedoraslog protivnika sa Dalekog istoka nije na najbolji način iskoristila priliku za uigravanje pred meč osmine finala, sa najlošije rangiranom reprezentacijom u D grupi, poslednjeg dana ove nedelje.


Srbija – Kina 16:9 (4:3, 4:2, 5:3, 3:1)

BAZEN: Bernat Pikornel. GLEDALACA: 300. SUDIJE: Vilijams (Novi Zeland) i Moler (Argentina). IGRAČ VIŠE: Srbija 3 (2), Kina 4 (4). PETERCI: Srbija 3 (1).

SRBIJA: B.Mitrović, Mandić, Gocić 1, Udovičić 3, Ćuk 1, D.Pijetlović 3, Nikić 1, Aleksić, Rađen, Filipović 2, Prlainović 1, S.Mitrović 4, G. Pijetlović.

KINA: Ge, Tan, Z.Liang ,Jiang, Guo, Pan 2, Li, Vang, Ksie 2, J.Ziang, C.Zang 2, N.Liang 1, Vu.

 

Mada je selektor obećao ozbiljan pristup utakmici s unapred poznatim pobednikom, ekipa se dobar deo utakmice ponašala drugačije. Da li zbog ulaska u bazen pravo iz kreveta (utakmica počela u 09.30), rezultatske bezbrižnosti ili pražnjenja u dobijenoj bici s večitim rivalom Mađarskom, tek „delfini“ su primili previše pogodaka, dozvolivši Kinezima da iskoriste sve četiri situacije s igračem više, suprotno zakonitostima naše vaterpolo škole, utemeljene baš na snažnoj igri pred sopstvenom mrežom. Nije sve bilo idealno ni u napadu, gde su puleni Dejana Savića promašili čak i dva peterca.

Izabranici američkog stručnjaka Tonija Azaveda dugo su držali priključak, pre svega zahvaljujući raspoloženom Žongksingu Lijangu i odličnim golmanima – Veinkingu i Honghuiju, ali su ih Stefan Mitrović (prvi poenter s četiri gola) i ostali serijom od 5:0 na kraju druge i početkom treće četvrtine podsetili „ko pije, a ko vodu nosi“, odlepivši se na lagodnih 11:5. Posle čega su samo utakmicu (pre)opušteno priveli kraju.

– Kakav termin, takva i utakmica. Nije bilo ni motivacije kao u prethodnim mečevima. Podsvesno smo se opustili, ne želeći da se previše umorimo pred mečeve odluke. Nije dobro što smo primili toliko golova, ali to je normalno kada se protivnik ne shvati najozbiljnije. Bitnije je, ipak, da budemo pravi u nokaut fazi. Verovatno prvo protiv Rumunije – priznaje i predviđa Andrija Prlainović uoči prvog biti ili ne biti duela na ovom turniru.

Prlainović u „klubu 200”

Jučerašnji dan bio je poseban u karijeri Andrije Prlainovića. Naš sjajni vaterpolista odigrao je protiv Kine 200. meč za A selekciju, čiji je stalni član još od osvajanja Svetske lige 2005. godine. Za to vreme dvadesetšestogodišnji Hercegnovljanin postigao je 320 golova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari