Mnogo su obećavali selektor naše najbolje fudbalske selekcije Havijer Klemente i njegovi izabranici uoči gostovanja u Briselu, ali nisu ništa pokazali na terenu stadiona Kralj Boduen. Tri laka „komada“ u mreži Stojkovića (2:3) i očajna partija protiv podmlađane ekipe Belgije nisu, istina, drastično umanjili šanse „orlova“ da zaigraju na prvenstvu Evrope narednog leta, ali su im neplanirano i nepotrebno usporili let ka Austriji i Švajcarskoj.

Mnogo su obećavali selektor naše najbolje fudbalske selekcije Havijer Klemente i njegovi izabranici uoči gostovanja u Briselu, ali nisu ništa pokazali na terenu stadiona Kralj Boduen. Tri laka „komada“ u mreži Stojkovića (2:3) i očajna partija protiv podmlađane ekipe Belgije nisu, istina, drastično umanjili šanse „orlova“ da zaigraju na prvenstvu Evrope narednog leta, ali su im neplanirano i nepotrebno usporili let ka Austriji i Švajcarskoj. I na videlo izvukli mnoge slabosti u njihovoj igri, kako u defanzivi, tako i u organizaciji napada. Rezultatski pritisak i izostanak dva važna igrača Stankovića i Žigića mogu proći kao olakšavajuća okolnost, ali ne i kao alibi za povremene „crne rupe“ u drugom porazu crvenih od starta kvalifikacija.
– Loše smo poziciono stajali, pogotovo u prvih 20-ak minuta meča, koji su se kasnije ispostavili ključnim po ishod ovog gostovanja. Preveliki brisan prostor je bio između napadača i nas iz zadnjih linije. A nije bilo vođe kalibra Dejana Stankovića, kadrog da poveže te razvučene redove, autoritativno i smireno komunicara sa ostatkom ekipe i usmerava je u oba pravca. Ne kažem da je to glavni razlog ovog neočekivanog kiksa, jer ni nas četvorica iz zadnje linije nismo bili na svom nivou u Briselu, ali kada imate takve probleme na sredini terena onda vas može savladati čak i slabiji rival od Belgije – (samo)kritičan je levi bek Srbije i Sevilje Ivica Dragutinović, po čijoj računici bi duel sa Finskom (8. septembra) mogao biti odlučujući u borbi za evropsku „vizu“.

Dvojac pauzira

Ni u sledećoj utakmici, sa Finskom za dve nedelje u Beogradu, naša reprezentacija neće u najjačem sastavu istrčati na teren. U tim se, posle odrađene pauze zbog viška žutih kartona, vraća kapiten Dejan Stanković, a, ukoliko se u međuvremenu izbori sa povredom, na raspolaganju stručnom štabu staviće se i najefikasniji prvotimac Žigić. U problemu će biti zadnja linija, jer zbog parnih javnih opomena pravo nastupa nema standardni štoperski dvojac Krstajić – Vidić. Njih bi trebalo da odmeni par Stepanov – Tošić ili, u ovoj akciji neopravdano zaboravljeni, mladi defanzivac Ivanović i Baša, koji je prema nekim informacijama između Crne Gore i Srbije izabrao „orlove“.

– Nismo toliko izgubili ovim porazom koliko smo mogli da dobijemo pobedom. U grupi kakva je naša, gde tzv. male zemlje kao Jermenija, Kazahstan i Azerbejdžan iz kola u kolo pokazuju zube favoritima, svaki bod može biti presudan u konačnom zbiru. Ali, imamo vremena i prostora za popravni. Maksimalan učinak protiv Finaca vraća nas u najuži krug kandidata za plasman na EP. Tu već nećemo imati pravo izbora – tvrdi za Danas naš iskusni defanzivac.

UEFA udvostručila kaznu FSS

Evropska fudbalska unija povećala je kaznu Fudbalskom savezu Srbije zbog rasističkih ispada navijača na Evropskom prvenstvu za mlade. Kazna je više nego udvostručena, pošto je umesto početnih 40.000, FSS kažnjen sa 100.000 franaka. Pola te sume je uslovno, što znači da će fudbalski Savez platiti 50.000, a ako navijači naprave bilo kakav dodatni incident u sledeće dve godine, automatski će platiti još toliko. Disciplinska komisija kaznila je FSS zbog rasističkih povika i nedoličnog ponašanja igrača na utakmici protiv Engleske, koju je Srbija izgubila 2:0 na EP za mlade u Holandiji 17. juna. UEFA je potom preduzela neoubičajeni korak i žalila se na odluku sopstvene komisije, navodeći da je kazna nedovoljna.

Nenad Kovačević prihvata u ime veznog reda deo krivice igrača sa sredine terena za neuspeh na bivšem Hejselu, ali nudi i svoju verziju poraza od Dembelea i društva.
– Najviše nas boli što smo tako lako primali golove. Jeftino smo prodali kožu, i to ekipi koja je već ispala iz trke za Austriju u Švajcarsku. Sopstvenim greškama smo izazvali poraz, kojem se niko, ni u snu, nije nadao. Upravo u pristupu utakmici „leži zec“. Iako smo znali da je rasterećen protivnik najteži, mlako smo ušli u duel, čak preopušteno. Prvi pogodak nas je presekao, drugi dotukao… – objašnjava nam zadnji vezni Lansa, koji nije bio ni bleda senka beskompromisnog kvaritelja igre iz ranijih susreta.
Ni on, međutim, ne sumnja u brzu rezultatsku rehabilitaciju Klementeovih pulena.
– Neće biti lako nanizati seriju pobeda do kraja kvalifikacija, ali verujem da je poraz od Belgije, poput onog u Kazahstanu, prolazna slabost. Kao i će biti još iznenađenja u A grupi. Naravno, ne više u našoj režiji – ne napušta optimizam Kovačevića.
Slično rezonuje i Hertin napadač Marko Pantelić, kojeg najviše raduje nenarušeno jedinstvo ekipe posle gorke briselske epizode.
– Sve bi bilo drugačije da smo početnu ofanzivu naplatili makar jednim golom, to jest da smo bili mirniji i organizovaniji u jurenju minusa. Nastavili smo da trčimo i borimo se, ali bez ikakve koncepcije. Nije jednostavno prihvatiti ovaj poraz, nas najviše boli gubitak važnih bodova, ali bilo bi još gore da smo krenuli jedni na druge posle meča. Hvala bogu, nije bilo prebacivanja odgovornosti i(li) prozivanja u svlačionici. Svi smo krivi za neuspeh i tako se i ponašamo – tvrdi za našu novinu bundesligaški fudbaler, čvrsto uveren da će „orlovi“ na krilima pune Marakane već za dve nedelje nadoknaditi izgubljeno u Belgiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari