Orevoar: Oproštaj Francuskinje Korne na njenom rekordnom 69. uzastopnom učešću na grend slemu 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Jednu od posebnih pozivnica za učešće Francuska teniska federacija, organizator Rolan Garosa, dodelila je 34-godišnjoj domaćoj teniserki Aliz Korne (106. na svetskoj listi).

Tako joj je učinila da se na pariskom turniru za grednd slem oprosti od tenisa i to na centralnom stadionu „Filip Šatrije“.

Korne je u prvom kolu izgubila od Kineskinje Ćinven Dženg, osmoplasirane, sa 6:2, 6:1.

Francuskinja je tako ubeležila 72. učešće na najvrednijim takmičenjima „belog sporta“.

Češće su u eri profesionalizma (od 1968) igrale jedino sestre Vilijams, američke grend slem šampionke – starija Venus 93 puta, mlađa Serena 81 put.

Po 71 učešće su imale Amerikanka Ejmi Frejzer i Ruskinja Svetlana Kuznjecova.

Korne, koja je debitovala baš na Rolan Garosu, 2005, kao 15-godišnji talenat, takođe sa posebnom pozivnicom, dobila je na oproštaju suvenir za uspomenu.

 

 

Francuska igračica od Australijan opena 2007. nije propustila nijedan od četiri najveća turnira. Na Rolan Garosu joj je bilo 69. učešće uzastopce (Japanka Ai Sugijama bila prethodni rekorder sa 62). Rekorder u muškom tenisu je Španac Fernando Verdasko sa 67 (Vimbldon 2003-Australijan open 2020).

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari