„Orlići“ postali niža evropska klasa 1Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

Mlada reprezentacija Srbije (igrači do 21 godine) izgubila je u utorak od vršnjaka iz Francuske sa 3:0 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i posle samo četiri utakmice praktično izgubila sve šanse da se plasira na to takmičenje.

Mlada reprezentacija Srbije (igrači do 21 godine) izgubila je u utorak od vršnjaka iz Francuske sa 3:0 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i posle samo četiri utakmice praktično izgubila sve šanse da se plasira na to takmičenje.

Selekcija koju predvodi trener Zvonko Živković trenutno se nalazi na petom, pretposlednjem mestu u svojoj kvalifikacionoj grupi, sa bodom više od Jermenije, a ispred Srbije su, osim Francuske i Ukrajine, čak i Farska ostrva i Severna Makedonija. Iako je osnovna uloga mlađih reprezentativnih kategorija to da se stvaraju igrači koji će jednog dan igrati u najboljem nacionalnom timu činjenica je i da se igrači stvaraju na velikim takmičenjima, a našim mlađim kategorijama postaje navika da se na njima ne pojavljuju.

Pre samo šest godina selekcija Srbije u dve godine mlađem uzrastu bila je prvak sveta, pošto je generacija koju je tada vodio kao selektor Veljko Paunović u finalu pobedila Brazil. Toj ekipi je priređen doček ispred skupštine pred nekoliko desetina hiljada ljudi, a utakmici koja je odigrana u utorak protiv Francuske na tribinama Partizanovog stadiona po zvaničnim podacima prisustvovalo 120 gledalaca.

Selektor Zvonko Živković je posle poraza njegovog tima bio tmurniji od prohladne i kišovite beogradske noći po kojoj je meč odigran i u samo nekoliko rečenica opisao u kakvom stanju se nalazi ekipa koja bi trebalo da predstavlja budućnost srpskog reprezentativnog fudbala.

– Ja sam zadovoljan što su naša deca pružila svoj maksimum. Nažalost, rezultat je takav kakav jeste. To je to. Nemam nameru da objašnavam, niti mogu u dve-tri rečenice da kažem sa kojim se sve problemima suočavamo – rekao je Živković.

Od 23 igrača koje je Živković pozvao za kvalifikacione utakmice u oktobru samo njih 11 su članovi srpskih superligaša, od čega su trojica gomani. Oni koji nastupaju za klubove u inostranstvu veoma retko igraju, o čemu slikovito govori slučaj Filipa Stuparevića. Talentovani napadač je pre dve godine postao član Votforda, ali nije zabeležio ni jedan nastup za engleski klub. Prethodne dve sezone proveo je na pozajmicama u Češkom Pribramu i Voždovcu, za to vreme zabeležio 18 nastupa bez postignutog gola. Ovog leta je stigao u Metalac iz Gornjeg Milanovca i još uvek nije debitovao u Superligi Srbije.

Stuparević je protiv Francuza proveo na terenu 45 minuta, a zamenjen je u poluvremenu.

– Nije povreda, on prošle godine nije igrao. Dečak od 20 godina nije igrao celu godinu. Nije mi jasno kako se to ne zna. On je talentovan momak i mi smo iz naše baze koja je jako mala morali da izvučemo nešto. Imamo igrača u Laciju, tri meseca ne igra, imamo momke koji su potpisali za Mančester siti i ne igraju, a nisu igrali ni kada su bili u našoj ligi – rekao je selektor.

O stanju u kojem se trenutno nalaze mlađe selekcije govori i rezultat prijateljske utakmice omladinske reprezentacije, koja je izgubila od vršnjaka iz Bosne i Hercegovine rezultatom 3:0 u sklopu priprema za početak kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo.

 

12 selektora za 15 godina

Mlada reprezentacija Srbije je 2007. godine igrala u finalu Evropskog prvenstva, a trener te generacije bio je Miroslav Đukić, koji je nedugo zatim preuzeo A reprezentaciju naše zemlje. Od njegovog odlaska sa ove funkcije čak 11 trenera izmenjalo se na klupi mlade reprezentacije: Slobodan Krčmarević (2007-2009), Ratomir Dujković (2009-2010), Tomislav Sivić (2010), Aleksandar janković (2010-2012), Radovan Ćurčić (2013-2014), Mladen Dodić (2012-2015), Tomislav Sivić (2015-2016), Nenad Lalatović (2017), Goran Đorović (2017-2019), Nenad Milovanović (2019), Ilija Stolica (2019-2021) i aktuelni selektor Zvonko Živković.

 

 

Od 2007. na nizbrdici

Godinu dana nakog osamostaljenja Srbije ekipa, koju je vodio Miroslav Đukić igrala je u finalu Evropskog prvenstva u Holandiji i izgubila od domaćina turnira. Na šampionatu u Švedskoj 2009. mlada reprezentacija je zauzela zvanično šesto mesto od osam ekipa koliko je učestvovalo. Na naredna dva prvenstva, 2011. u Danskoj i 2013.u Izraelu, Srbija nije uspela da se plasira, a 2015. u Češkoj zauzela je poslednje, osmo mesto. I na sledeća dva šampionata, u Poljskoj 2017. i Italiji 2019. Srbija nije uspela da stigne do eliminacione faze, da bi prvenstvo koje je ove godine održano u Sloveniji i Austriji prošlo bez učešća naše mlade reprezentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari