"Orlići" priželjkuju Norvešku 1Foto: Starsport

Da je Litvanija napravila čudo i pobedila Italiju, u poslednjih 90 minuta grupne faze kvalifikacija za prvenstvo Evrope 2018, najbolji mladi fudbaleri Srbije do 21. godine provukli bi se kroz iglene uši do direktnog plasmana na EP, ovako moraju zaobilaznim i trnovitijim putem do Poljske.

I nadaju se da će ih on voditi preko Norveške, odnosno da će na sutrašnjem žrebanju parova baraž dvomeča izbeći preostale dve drugoplasirane reprezentacije – Španiju i Austriju.

Ne samo zbog toga što su njihovi vršnjaci sa severa Starog kontinenta poslednji u kvartetu ekipa koje su se izborile za naknadnu šansu da ostavu u trci za trofej, s istim brojem bodova kao Austrija (16), odnosno jednim manje od selekcije sa Pirineja i naših momaka. Norvežani imaju i najlošiju gol razliku, jer se nisu mnogo nadavali golova (12), a redovno im se tresla mreža (10). Imaju i najmanje igrača van nacionalnih klubova, odnosno u najjačim evropskim ligama. Međutim, ceo fudbalski svet zna za sedamnaestogodišnjeg vezistu Martina Edegarda, za čiji su se potpis „tukli“ maltene svi veći evropski klubovi, a bitku dobio Real Madrid, koji ga još školuje u svom drugom timu. Međutim, nije se baš sve u norveškom timu u ovom kvalifikacijama vrtelo oko ovog vunderkinda, jer je napadač Valerenge Gajas Zahid odigrao više mečeva (8) i dao gol više (3). Inače, Norvežani su izgubili oba susreta sa Englezima u grupi, lako su izlazili na kraj sa Bosnom i Hercegovinom i Kazahstanom, s malo više problema osvajali bodove protiv Švajcarske, ne praveći veliku razliku između duela kod kuće i na strani.

Austrijancima je od početka bilo jasno da ne mogu pre moćne Nemačke na EP, kao što je Fincima, Azerbejdžancima, Rusima i naročito fudbalerima sa Farskih Ostrva bilo očigledno da nemaju šta da traže sa najtalentovanijim igračima iz zemlje podno Alpa u borbi za drugo mesto. Izabranici Vernera Gregoriča osvojili su 22 boda u grupi, dozvolili da budu matirani podnošljivih 12 puta i naterali rivale u čak 22 navrata da ponovo kreću sa centra. Pre svih centarfor Hamburga Mihael Gregorič, sa devet „hitaca“ u centar mete drugi strelac ukupnih kvalifikacija. Zbog čega ni Austrijanci ne deluju kao „mali“ zalogaj za pulene Tomislava Sivića.

Tek Španija to nije. „Crvena furija“ nema svoje igrače u vrhu liste golgetera i asistenata, čak ni na listi timova s najviše upućenih šuteva, ali ima odlične individualce, nastavlja se na trofejnu tradiciju starijih selekcija svoje ekipe i predstavlja pravu gol mašineriju. Završili su takmičenje u grupi samo s jednim bodom manje od Švedske, a u 10 mečeva sa „vikinzima“, Hrvatskom, Gruzijom, Estonijom i San Marinom zabeležili su sedam pobeda, dva remija i jedan poraz, uz gol razliku 31:9. Međutim, Španci su bili favoriti i u baražu za prošlo prvenstvo pa su izabranici tadašnjeg selektora Radovana Ćurčića napravili veliku senzaciju i branioca titule pre vremena skinuli sa trona.

Ovaj sastav „orlića“ ima još kompaktniji tim i više zvezda, s nemalim evropskim klupskim iskustvom, pa može da se nosi s bilo kojim protivnikom. Barem na papiru. Pod uslovom da im se ne ponove silne oscilacije u igri iz kvalifikacija.

Devet sigurnih

Pobednici baraža priključiće se već poznatim učesnicima EP U 21, koje će prvi put imati 12 učesnika, umesto dosadašnjih osam. Osim domaćina Poljske za titulu u ovoj konkurenciji boriće se devet pobednika kvalifikacionih grupa: Češka, Italija, Portugal, Danska, Makedonija, Švedska, Nemačka, Slovačka i Engleska. U ovoj konkurenciji samo nacionalni tim bivše jugoslovenske republike nikada ranije nije dobacio do EP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari