Orlovi ispali iz trke za svetske medalje, ali imaju teoretsku šansu za Igre u Parizu 2024. 1Photo by Starsport.rs

Za uspeh rezervnog plana najboljih rukometaša Srbije potrebno je da se složi baš mnogo kockica.

Na siguran odlazak u kvalifikacije za Olimpijske igre mogu da računaju svi timovi koji završe na mestima od drugog do sedmog na aktuelnom Svetskom prvenstvu, dok šampionu takmičenja u Poljskoj i Švedskoj sleduje sigurno učešće u Parizu 2024. godine.

U praksi plasman u četvrtfinale biće dovoljan za kvalifikacije, a vrlo verovatno da će se tamo naći i devetoplasirana selekcija, možda i prva ispod nje. Ono što zanima selektora Tonija Đeronu i njegove izabranike iz reprezentacije Srbije jeste gde su njihove (minimalne) šanse da se nađu u odabranom društvu, uprkos večerašnjem porazu od Norveške.

Konkretno… Ako reprezentacija Francuske završi među prvih sedam, što je više nego realno, kao organizator OI oslobodiće jedno mesto, što će obradovati osmoplasirani sastav na ovom SP. Vrlo je moguće i da  Egipat ispuni cilj na tekućem turniru, a ukoliko ispuni prognoze i bude prvi na prvenstvu Afrike to će Parizu približiti i 9. tim sa SP.

U teoriji, velike su šanse i da se evropski šampion sa EURO 2024 nađe na pozicijama od 2. do 7. na planetarnom šampionatu u toku što bi spustilo crtu na dole, to jest omogućilo 10-plasiranoj selekciji da se pojavi na jednom od kvalifikacionih olimpijskih turnira.

Kako je teško zamisliti da Brazil, koji je još u igri za Top osam na SP (uz potencijalno osvajanje panameričkog trona) stigne do četvrtfinala Svetskog prvenstva Orlovima ostaje borba za pozicije 9 i 10. U tom smislu je jako važno šta će uraditi u preostalim utakmicama druge faze, sa Argentinom (21. januar) i Holandijom (23. januar).

Obzirom na to da nema razigravanja za plasman od devetog do 12. mesta, odnosno da će isti biti određen učinkom trećeplasiranih ekipa u četiri grupe glavne faze. Bolji položaj imaće reprezentacija koja ima više bodova na kraju glavne faze, a u slučaju da dve selekcije budu izjednačene po tom kriterijumu odlučivaće gol razlika.

U ovom trenutku, srećnom kraju se nadaju Slovenija, Crna Gora, Hrvatska i Srbija, s tim što je najsevernija među bivšim jugoslovenskim republikama, sa četiri boda, u najboljoj situaciji, dok je drugu večerašnji remi sa Danskom zadržao u borbi za četvrtfinale.

Sve ovo pod uslovom da preostali tok Svetskog prvenstva ne ode u nekom kontra smeru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari