Prvi korak na velikim takmičenjima često ume da bude najteži, pogotovo ako treba preskočiti visoku prepreku, ali najbolji rukometaši Srbije nadaju da će prve bodove na Evropskom prvenstvu u Austriji osvojiti baš na večerašnjoj premijeri s aktuelnim olimpijskim vicešampionom Islandom. Pripremne pobede „orlova“ nad najtrofejnijom ekipom današnjice Francuskom, vrlo dobrom Slovenijom i Egiptom, istovremena slavlja „ribara“ protiv jakog trija Španija – Nemačka – Portugal i njihova rezultatska dominacija u duelima s našom selekcijom nagoveštavaju uzbudljivu i neizvesnu borbu.

– Težak meč, nema šta. Ne samo zato što nam je prvi na takmičenju, već i zbog toga što je Island dobra i borbena reprezentacija, s mnogo iskusnih i kvalitetnih pojedinaca, koji će sigurno dati sve od sebe da nastave seriju pozitivnih rezultata u našim duelima. Mi, na drugoj strani, verujemo da je došao trenutak za rušenje te tradicije – prvi as srpskog tima Momir Ilić biranim rečima govori o startnom rivalu u okviru B grupe.

Levi bek jednog od najboljih evropskih klubova – nemačkog Kila – zna mogućnosti protivnika, ali i eventualne prednosti ekipe selektora Seada Hasanefendića.

– Uvek su bili tu negde, ali nisu imali sreće. Do Olimpijskih igara pre dve godine, kada su na putu do izgubljenog finala „porušili“ mnoge jake protivnike. Imaju germanski mentalitet, nikada se ne predaju ili smanjuju „gas“, što bi mogla da bude njihova najveća prednost. Jesu starija ekipa, ali mi ne bismo da igramo na tu „kartu“. Stefansona njegovih 37 godina ne sprečavaju da u klubu i reprezentaciji postiže desetak golova po utakmici. Što su ekipe iskusnije, to se bolje poznaju i uigranije su. Ako već treba da im tražimo slabu tačku onda bi to bila odbrana i nešto nesigurniji golmani, mada i oni imaju svojih dobrih dana. Mi, pak, najviše nade polažemo u igru pred našom mrežom. Sprečimo li njihovu (polu)kontru odradićemo pola posla u borbi za bodove, koji bi nam ojačali samopouzdanje u nastavku turnira i približili nas primarnom cilju, tj. plasmanu u drugi krug – analizira snažni šuter „orlova“, uveren da će u ovom i dolazećim duelima s još boljom Danskom i najslabijom Austrijom sa saigračima uspeti da izbori „ukrštanje“ s najboljim timovima A grupe, a onda možda doći glave nekome od favorita za osvajanje medalja.

Inače, stručni štab će tek danas, na tehničkom sastanku pre utakmice, skratiti spisak na konačnih 16 imena, odnosno odlučiti koju će dvojicu igrača držati u rezervi.

Stefanson kolo vodi

Prva zvezda, inače vremešne, islandske selekcije je tridesetsedmogodišnji desni bek nemačkog Rajn Nekara Olafur Stefanson, jedan od 11 bundesligaških igrača među 16 pulena selektora Gudmunsona. Razliku mogu da naprave i Stefanson i Palmarson, što su i činili na Olimpijskim igrama u Kini 2008, gde su „ribari“ došli do jedine (srebrne) medalje u svojoj istoriji. Najbolji plasman na EP im je četvrto mesto 2002. u Švedskoj, a na SP peta pozicija 1997. u Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari