Osnivači dosanjali san iz 2000-e 1Foto: Starsport

Koncept čije „posledice“ tek treba da se iskuse dobiće svoje početne obrise večerašnjim susretom između Reala i Olimpijakosa.

Evroliga od ove sezone ima svoje puno značenje – liga od 16 timova koja će prvi put od osnivanja 2000. godine funkcionisati po dvokružnom sistemu. Revolucionarni koncept podrazumeva da je grupna faza završila u istorijskim almanasima i da će do 7. aprila 2017. ekipe igrati po dvokružnom sistemu svako sa svakim kod kuće i na strani, često i po dve utakmice nedeljno.

Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige, ne sumnja da je novi koncept zapravo ostvarenje višegodišnjeg sna.

– San koji su decenijama sanjali vlasnici, operativci, treneri, igrači i novinari, konačno se ostvaruje. Počinje prva evropska košarkaška liga, što je i bio cilj još od 2000. godine, kada su klubovi odlučili da formiraju svoje takmičenje i nazvali ga Evroligom – poručio je Bertomeu u pozdravnom pismu učesnicima.

Posle prve faze uslediće plej-of od osam najboljih ekipa, a zatim i fajnal-for u Istanbulu. Novi sistem takmičenja ići će zajedno i sa originalnijim načinom prezentacije klubova, kako u samim halama, tako i na TV ekranima i digitalnim platformama. Bertomeu je ubeđen da će klubovi ojačati kroz učešće u novom takmičenju, tako što će svoje sportske projekte moći da baziraju na stabilnom biznisu.

– NJihovi sponzori i partneri imaće veću vidljivost i više prilika da dođu do svojih ciljnih grupa, biće prilike za razvijanje dugoročnih strategija prodaje ulaznica, za unapređivanje saradnje sa dvoranama, jer će kalendar takmičenja biti predvidljiviji nego do sad – indirektno je Bertomeu mislio na Crvenu zvezdu, koja godinama unazad ne može da Kombank arenu koristi kao halu stalnog domaćinstva, pa zbog toga nastupa i u hali „Aleksandar Nikolić“.

Crveno-beli četvrtu sezonu zaredom u Evroligi počinju bez kompletiranog sastava. Pojačanja se očekuju na pozicijama pleja i centra, ali je zato nukleus tima ostao na okupu. Pojedinci poput kapitena Mitrovića, Lazića, Jovića, Dangubića, povratnika DŽenkinsa, Simonovića u klubu su više od dve sezone, Kuzmić i Bjelica (takođe povratnik) dobro su se uklopili u tim Dejana Radonjića, koji je u prva četiri kola ABA lige bukvalno „pomleo“ rivale. Zvezda je prošle sezone plasmanom u Top 8 ostvarila najveći uspeh u istoriji kluba kada je Evroliga u pitanju, međutim u novom sistemu, bez najmanje 15 igrača u rotaciji, teško da će moći da izdrži surovi ritam, u kome će čak u pet navrata igrati dve evroligaške utakmice nedeljno.

Zvezdin prvi rival u četvrtak u hali „Aleksandar Nikolić“ turska Darušafaka sinonim je enormnih finansijskih ulaganja, kojima su posegli gotovo svi timovi tokom leta. Real i Olimpijakos večerašnjim duelom u Madridu označiće početak sezone u najelitnijem rangu. Obe ekipe su zbog novog koncepta takmičenja proširile sastave na nekih 15 imena. Real je ostao bez mađioničara Seriha Rodrigeza (vratio se u NBA i naredne sezone igraće u Filadelfiji), ali je zato doveo vrhunske atlete pod košem Entonija Rendolfa (Lokomotiva) i Otela Hantera (Olimpijakos). Povratnik Donte Drejper trebalo bi da zameni Rodrigeza na pleju, a na istoj poziciji znatno veću minutažu dobiće Luka Dončić, sa 17 godina verovatno najveći evropski talenat u ovom trenutku. Nikola Milutinov trebalo bi da ove sezone dobije mnogo značajniju ulogu u Olimpijakosu, koji je uz zadržani nukleus tima doveo pleja Erika Grina i centra Kema Birča. Oporavljeni Patrik Jang verovatno je najveće pojačanje crveno-belih, nakon što je prošle sezone pokidao ligamente kolena.

Velike promene napravio je Panatinaikos. Na osnovu novajlija jasno je da će pokušati da se vrati u sam vrh Evrolige, zbog čega su braća Janakopulos povećali budžet na 20 miliona evra. Janis Burusis, Majk DŽejms, Kej Si Rivers, Kris Singlton, Demetris Nikols, trebalo bi da budu garancija nekih povoljnijih vetrova sa zelene strane Atine. Turci su naravno najviše trošili tokom leta, a Darušafaka se nekako izdvojila. Novi trener Dejvid Plat ostvario je maltene sve svoje želje angažovanjem DŽejmsa Andersona (Sakramento), Vilija Klajburna (Hapoel), Breda Vonamejkera (Bamberg), Dairisa Bertansa (Bilbao), Adrijena Moermana (Banvit) i Birhana Batuka (Efes). Na osnovu uloženih sredstva jasno je zbog čega je Darušafaka dobila specijalnu pozivnicu.

Posle očajne sezone Makabi će pokušati da se domogne plej-ofa. „Ponos Izraela“ doveo je Zvezdin prošlosezonski tandem iz centarske linije Cirbes – Miler, kao i Gala Mekela, koji se nije proslavio na startu prethodne sezone u crveno-belom dresu. Soni Vims, povratnik iz NBA, najzvučnije je pojačanje, kao i povređeni Endru Gaudlok, dok pojedinci poput Di DŽej Silija, Koltona Ajversona i Viktora Ruda tek treba da potvrde status pojačanja.

Milano je takođe dobrano osvežio redove (Raduljica, Zoran Dragić, Hikmen, Paskolo, Fontekio, Abas); Efes je doveo Dešuana Tomasa, bivšeg igrača Barselone, zatim Alena Omića, Tajlera Hanikata, Brajsa Tejlora, dok je Galata nove adute pronašla u Aleksu Tajusu (Efes), DŽonu Dibleru (Efes), Ostinu Deju, Tiboru Plajsu (došao nakon što je Krstić ponovo povredio koleno), Emiru Preldžiću, Dastinu Detmonu, Rasu Smitu i Dionu Tompsonu.

Barselona je takođe izvršila velike promene u timu; predviđeni nosioci igre na pleju Tajris Rajs i Peteri Koponen trenutno su povređeni, dok će Viktor Klaver biti velika uzdanica treneru Barcokasu, koji je na klupi zamenio Ćavija Paskvala, nakon osam sezona na klupi Katalonaca.

Od prošlosezonskih učesnika na fajnal-foru u Berlinu Lokomotiva Kuban takmičiće se u Evrokupu; Kaha Laboral je ponovo promenila ime, ovoga puta u Baskonija, kao i veliki broj igrača. Dvojica NBA igrača pojačali su tim iz Vitorije (Andrea Barnjani i Šejn Larkin), kao i još sedam košarkaša. Fenerbahče je kao finalista zadržao bukvalno čitav prošlosezonski sastav, zamenivši samo bekove; umesto Hikmena ekipu je pojačao DŽejms Nanali, koji je prethodno briljirao u italijanskom Avelinu.
CSKA, zvanični šampion, rešen je da odbrani titulu, nakon što je to poslednji put uradio Olimpijakos u sezoni 2012/13. Armejci su zadržali sve najvažnije igrače, a pritom su ekipu pojačali mahom iskusnim novajlijama u centarskoj liniji – DŽejmsom Agustinom (Himki), Semenom Antonovim (Nižnji) i DŽefom Ajresom.

U prodaji karte za Darušafaku

Crvena zvezda debi u novom formatu Evrolige imaće u četvrtak protiv Darušafake u hali „Aleksandar Nikolić“ (21.00). Karte za pomenuti duel moći će da se kupe od danas (10.00) na svim prodajnim mestima Eventima. Ulaznice se prodaju po cenama: 1.300 dinara za tribine, 2.000 za parter 4 i B, 2.500 za belu ložu, 3.000 za plavu ložu, 3.500 za ložu, 10.000 za počasna mesta i 5.000 za počasna mesta (bočna strana).

Raspored

1. kolo
sreda
Real – Olimpijakos 21.00
četvrtak
Galatasaraj – CSKA 19.00
Milano – Makabi 20.00
Crvena zvezda – Darušafaka 21.00
petak
Uniks – Barselona 18.00
Fenerbahče – Bamberg 19.30
Panatinaikos – Žalgiris 20.15
Baskonija – Efes 21.00

Srbi u Evroligi

Miloš Teodosić CSKA
Bogdan Bogdanović Fenerbahče
Nikola Kalinić Fenerbahče
Vladimir Micov Galatasaraj
Stefan Peno Barselona
Nikola Milutinov Olimpijakos
Miroslav Raduljica Milano
Milan Mačvan Milano

Bez garantovanog novca od „IMG“

Evroliga se pred kraj prošle godine pohvalila desetogodišnjom saradnjom sa američkom menadžerskom kompanijom „IMG“ u vrednosti od minimalnih 630 miliona evra. Prema ranijim najavama svaki klub bi od ove sezone trebalo da prihoduje minimum garantovana tri miliona evra iz navedenog sporazuma, plus nagrade na osnovu TV prava i ostvarenih pobeda. Prema saznanjima Danasa Evroliga uopšte više ni ne spominje taj garantovani novac, već samo nagrade na osnovu ostvarenih pobeda, koje su i dalje simbolične u poređenju samo sa troškovima kluba prilikom organizacije jedne utakmice. Evroliga pritom gleda da uštedi na svim nivoima; tako je novinarima koji rade za njih smanjila honorare i ukinula pojedine poslove za koje ih je plaćala 20 evra, poput uzimanja izjava posle utakmica.

Rast prihoda od 50 odsto

– Rast prihoda Evrolige od preko 50 odsto pomoći će da klubovi ponude bolju uslugu svojim navijačima. Navijači jesu i uvek su bili centralni faktor u donošenju naših odluka. I zbog njih su klubovi napravili ovu Evropsku ligu, u kojoj će svi uživati – poručio je Bertomeu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari