Srbiji ipak neće biti svejedno koja će teniserka trijumfovati na Australian Openu. Ana Ivanović sjajnom pobedom nad Hantuhovom -2:1 (0:6, 6:3, 6:4) ostala je do kraja u igri za prvu grend slem titulu, ali ne i Jelena Janković kojoj povreda (ponovo) i odlična Marija Šarpova nisu dali mesto u završnici 0:2 (3:6, 1:6).

Srbiji ipak neće biti svejedno koja će teniserka trijumfovati na Australian Openu. Ana Ivanović sjajnom pobedom nad Hantuhovom -2:1 (0:6, 6:3, 6:4) ostala je do kraja u igri za prvu grend slem titulu, ali ne i Jelena Janković kojoj povreda (ponovo) i odlična Marija Šarpova nisu dali mesto u završnici 0:2 (3:6, 1:6). Iako je srpsko finale jednog Gren slem turnira prolonigrano (nadamo se), istina je da će se za trofej u Melburnu boriti dve igračice koje su na turniru pokazale najbolji i najubedljiviiji tenis. Ana Ivanović i Marija Šarapova u subotu prepodne po centralnoevropskom vremenu izaćiće na teren Rod Lejver Arene. Njihov poslednji duel bio je na Mastersu u Madridu i tada je bolja bila Ruskinja, ali pre toga na Rolan Garosu upravo preko Šarapove, Ivanovićeva je stigla do svog prvog grend slem finala.

Jovanovska stala u četvrtfinalu

Bojana Jovanovski nije uspela da se plasira u polufinale Australijan opena u juniorskoj konkurenciji. Najbolja srpska juniorka u četvrtfinalu turnira u Melburnu poražena je od Holanđanke Aranče Rus sa 2:0 (6:1, 6:3). Jovanovska je u Australiji bila postavljena za petog, a Rus za 14. nosioca.

Posle eliminacije Jankovićeve, bar po prvom setu činilo se da se dobro ne piše ni Ani Ivanović. Hantuhova je imala ubedljivih 6:0, a drugi set počela je na sličan način 2:0. Naša tenserka se, međutim, vratila, preokrenula rezultat i do kraja se držala svoje ofanzivne igre.

Zimonjić u polufinalu miksa

Nenad Zimonjić plasirao se u polufinale miks dubla na Otvorenom prvenstvu Australije. Srpski teniser je u paru sa Kineskinjom Tijantijan Sun savladao prve nosioce Karu Blek (Zimbabve) i Pola Henlija (Australija) – 2:1 (4:6, 7:6, 10:8). Zimonjić i Sun će danas u polufinalu igrati sa trećim nosiocima, parom Ži Jan (Kina)/Mark Noulz (Bahami). Zimonjić je već osvojio Otvoreno prvenstvo Australije u paru sa Jelenom Bovinom 2004. godine.

– Počela sam razočaravajuće, bila sam nervozna, nije me služio servis, nisam se dobro kretala, nisam uspevala da pronađem ritam i sve vreme sam se branila – rekla je Ivanovićeva posle velike pobede.

Conga nadigrao i Nadala!

Francuski teniser Žo-Vilfred Conga plasirao se u finale Otvorenog prvenstva Australije. U prvom polufinalu 38. igrač sveta ubedljivo je pobedio drugog igrača na ATP listi Rafaela Nadala – 6:2, 6:3, 6:2. Francuz je prošle godine na debiju ispao u prvom kolu Melburna, ali je u ove dve nedelje igrao besprekorno. Od samog starta Conga je dominirao na Areni Rod Lejver, ubedljivo dobio prvi set, a zatim sigurno osvojio i drugi. U trećem setu nije bilo brejkova u prvih pet gemova, ali je tada Conga napravio četvrti brejk na meču (Nadal nijednom nije došao do Conginog servisa), posle čega je lako osvojio i preostala dva gema protiv demoralisanog Španca. Drugi teniser sveta prvi put je poražen u polufinalu jednog grend slem turnira.

– Mislim da će u finalu sigurno osećati pritisak, ali ako bude igrao kao protiv mene, imaće šansu da trujumfuje, bez obzira da li će mu protivnik biti Rodžer ili Novak. Ušao sam u ritam i mislim da sam igrao sasvim dobro, ali on je jednostavno igrao bolje. Tokom meča nekoliko puta sam menjao način igre pokušavajući da preokrenem tok. Pokušavao sam sa sporijom igrom, pa ponovo sa bržom. Pokušavao sam da igram na mreži, pa onda daleko iza osnovne linije, ali ništa nije davalo rezultat – izjavio je posle meča drugi favorit turnira u Melburnu.

– Vrlo sam srećna što sam, ipak, uspela da se izborim za pobedu, koja mi je ulila dodatno samopouzdanje. Osećam se mnogo opuštenije.
Prvi gem na svoj konto Ivanovićeva je upisala nakon 46 minuta igre, a odlučujući poen za osvajanje drugog seta napravila je u osmom gemu. Na kraju set je završila sa 12 vinera, četiri puta više nego što ih je napravila u prvom.
– Hantuhova je igrala zaista dobro. Nije promašivala. Govorila sam sebi da ne može da nastavi tako tokom celog meča. Znala sam da ću u jednom trenutku imati priliku – istakla je naša teniserka.
I te kako je svesna Ivanovićeva da joj Šarapova u finalu neće dati prostora za preokrete poput Hantuhove.
– Marija odlično igra na ovom turniru. Pobedila je Žastin u dva seta. Definitivno će to biti veoma, veoma težak meč. Do sada smo se četiri puta sastajale, dva meča sam dobila, tako da znam šta da očekujem. Moraću da joj pariram od prvog poena. Znam da ćemo se do kraja meča boriti za svaki poen, ali će prvi set biti vrlo važan – navela je teniserka, koja je prvo grend slem finale igrala prošle godine na Rolan Garosu.
– Sada se osećam drugačije, iskusnije, fizički spremnije, imam više samopouzdanja. Počinjem da verujem da spadam među najbolje teniserke i to je najveća razlika. Sada verujem da mogu da pobedim svakoga.
Hantuhova je posle meča zamerila Ani Ivanović zato što je pri servisu protivnice skakutala, pri tome proizvodila „piskav zvuk“ i nervirala Slovakinju.
– Samo sam se trudila da se krećem kako bih vratila loptu, nisam to radila sa namerom. Ne obraćam pažnju na zvuke – pojasnila je srpska teniserka, koja će od ponedeljka zauzeti drugo mesto na WTA listi.
– Nisam to očekivala. Sada se osećam sjajno. To je definitivno dobra stvar. Znači da je ostao još samo jedan stepenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari