O talentu Stefana Bajčetića pisalo se kada je iz matične Selte trebalo da nastavi karijeru na Ostrvu. Želeo ga je Mančester junajted, ali je potpisao ugovor sa Liverpulom. Marljivim radom izborio se prvo za mesto na pripremama seniorskog tima sa svega 18 godina, a onda i za šansu u Premijer ligi, koju je ukrasio sinoćnjim debitantskim golom u pobedi Crvenih na gostovanju Aston Vili – 1:3

Stefan je rođen i odrastao u Španiji, tačnije Vigu, u kojem je njegov otac Srđan gradio profesionalnu fudbalsku karijeru.

Nekadašnji igrač Vojvodine i u dva mandata Crvene zvezde, oženio se Španjolkom, formirao porodicu na Pirinejima, vodeći računa o tome da njihov naslednik Stefan fudbal shvati kao zabavu i razbibrigu.

Ipak, njegov talenat relativno brzo je prevazišao okvire Selte; sa svega 16 godina odlučio je, u dogovoru sa prodicom, da karijeru nastavi u slavnom Liverpulu.

Fino je napredovao u mlađim kategorijama, u generaciji koja ima nekolicinu vrhunskih talenata, dobio je prvo mogućnost da trenira sa prvim timom prethodnog leta, a nagrada je bila debi u Premijer ligi, avgusta meseca, protiv Bornmuta.

Da Jirgen Klop zaista misli na budućnost mladog Bajčetića bilo je jasno kada ga je poveo na pripreme tokom pauze zbog Svetskog prvenstva u Kataru.

Ni po povratku najboljih igrača nije izgubio mesto u prvom timu, naprotiv. Već na prvom premijerligaškom meču, posle pauze, ušao je u igru u drugom poluvremenu, protiv Aston Vile i nastup zaokružio golom.

„Kao i u svakoj drugoj familiji koja bi se našla u toj situaciji, svi smo zadovoljni i ponosni na Stefana, ne samo zbog prvenca već i zbog čitavog prethodnog perioda odnosno njegovog razvoja tokom prošle dve godine“, podelio je impresije Srđan Bajčetić, nakon Stefanovog prvenca, u razgovoru za Mozzart sport.

Malo ko je očekivao da će posle letnjih priprema za tekuću sezonu, Stefan doći u priliku da već debituje za prvi tim i dođe do mogućnosti da postigne prvenac u seniorskom fudbalu.

„Na početku sezone niko nije očekivao da će doći do ovakvog raspleta. Stefan je otišao na letnje pripreme sa prvim timom zajedno sa pregršt igrača iz omladinskog tima, ali kada je počela sezona samo je on bio konstantno na Klopovim treninzima. Na njegov status je uticao i veliki broj povređenih igrača, ali to ne umanjuje ostvareno, trenirao je dok su igrači dolazili i odlazili, imao kontinuitet i pretpostavljam da nije dobio šansu samo zato što im je lep. Pogodak koji je postigao skreće pažnju, ali je samo deo procesa. Na pripremnim utakmicama u Dubaiju je bio starter u obe utakmice, a iako nije bilo reprezentativaca koji su učestvovali na Svetskom prvenstvu, to je bio pokazatelj da trener veruje u njega i da misli da Stefan može da pruži doprinos“, naveo je Bajčetić stariji.

Pogodak osamnaestogodišnjaka srpskih korena, razbudio je kako špansku, tako i srpsku fudbalsku javnost.

„Novinari iz Španije su me kontaktirali sinoć, želeli su da se uključim u noćni program ali sam odbio. Rekao sam da nemam komentar, da ne vidim povod da ja govorim.“

Jasno je i to da su obe zemlje zainteresovane za reprezentativnu budućnost mladog Bajčetića. Trenutno deluje da je bliži odluci da ostane reprezentativac Španije (igrao za selekciju do 18 godina), ali bi u Srbiji žarko želeli da se opredeli za dres „orlova“, u seniorskom fudbalu.

„Kontakt iz FSS je bio upućen još za vreme pandemije, pre godinu i po dana. Tada sam istakao da nije potrebno da bilo ko mene kontaktira kao i da je reprezentacija za mene nešto što se bira iz osećaja. Nemam šta ja da odlučujem o Stefanovom izboru, mogu samo da ga posavetujem, da popričamo. S moje tačke gledišta neozbiljno je da pričamo o A reprezentaciji kada je u pitanju momak sa 18 godina i dve utakmice u seniorskom fudbalu. Ovo bi trebalo da bude tema eventualno posle dvadesetak utakmica na ozbiljnom nivou, a ne posle dvadesetak minuta“, vrlo je realan Srđan Bajčetić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari