Fudbaleri Partizana u dalekom Bakuu danas počinju ono za šta su se pripremali još od poslednjeg sudijskog zvižduka na meču sa kruševačkim Napretkom, pre dva meseca. Prestonica Azerbejdžana i njegov najbolji tim Inter prva su stanica prvaka Srbije na ambiciozno zamišljenom putu u Ligu šampiona.

Fudbaleri Partizana u dalekom Bakuu danas počinju ono za šta su se pripremali još od poslednjeg sudijskog zvižduka na meču sa kruševačkim Napretkom, pre dva meseca. Prestonica Azerbejdžana i njegov najbolji tim Inter prva su stanica prvaka Srbije na ambiciozno zamišljenom putu u Ligu šampiona. Na papiru lak posao, u praksi težak ispit kvaliteta i zrelosti, ne samo za momke koji će istrčati na teren. Nekompletna i, čini se, još uvek nedovoljno uigrana ekipa trenera Slaviše Jokanovića zbog klupskog i pojedinačnog igračkog rejtinga važi za izrazitog favorita ovog dvomeča drugog kola borbe za evropsku klupsku elitu, ali niko se u taboru „parnog valjka“ ne zavarava da će s pola gasa preći preko rivala, čije bogate gazde ne žale novac pojačanja iz inostranstva. Naprotiv, poučeni nekim lošim iskustvima iz prošlosti crno-beli biranim rečima govore o svojim šansama na otvaranju nove sezone, podsećajući na izlizanu ali toliko puta dokazanu frazu da nema sigurnih pobeda, jer danas svi igraju fudbal.

Parovi 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona

UTORAK: Inter – Partizan, Bran – Ventspils, Drogeda – Dinamo Kijev.

SREDA: Tempere Junajted – Artmedija, Šerif T. – Sparta Prag, Alborg – Modriča, Beitar – Visla Krakov, Fenerbahče – MTK, Geteborg – Bazel, Anderleht – Bate Borisov, Anatozis – Rapid, Domžale – Dinamo Zagreb, Panatinaikos – Dinamo Tb, Rendžers – Kaunas.

– Još me bole rane iz mečeva naše i reprezentacije Azerbejdžana. Taj poraz i remi su veliki i nezarasli ožiljci u mojoj karijeri. Verujem da će Partizan odigrati pametnije i bolje, kao što ne sumnjam da će Inter pokušati da nas iznenadi po istom receptu. I danas se sećam protivnikove fanatičnosti iz ta dva meča. Ovdašnji fudbaleri ne znaju za predaju, do poslednjeg minuta igraju sa 200 odsto snage. To je činjenica koja nam ne ide u prilog, ali ako želimo da počnemo sa ostvarivanjem naših velikih evropskih ambicija ove sezone onda moramo naći način da opravdamo ulogu favorita protiv tima iz Bakua. Prvo u ovoj utakmici, a onda i u revanšu – oprezni je optimista kapiten Nenad Đorđević, koji je imao (ne)sreću da se sa selekcijom SCG, pre četiri godine, opeče protiv, tada fudbalski neuglednog, Azerbejdžana.

Obradović starter

Ako je uopšte bilo prave dileme oko nastupa Ivana Obradovića jučerašnji trening u Bakuu ju je otklonio. Mladi bek nekim čudom ekspresno se oporavio od povrede leđa, zbog koje nije otišao na OI u Peking. Sa lakoćom je odradio trening, pa će protiv Intera kao i do sada špartovati po levoj strani.

Iskusni štoper smatra, međutim, da će Partizan i pored velikih kadrovskih problema u odbrani i slabog učinka tog dela tima na minulim pripremama obaviti posao zbog kojeg je došao u Baku.

Besplatan ulaz

Stadion Tofik Bahramov večeras će zasigurno biti ispunjen do poslednjeg, od 30.000 mesta. Razlog tom leži u velikom intersovanjua, ali pre svega u činjenici da je ulaz besplatan. Koliko je Interu stalo do pobede govori i podatak da se utakmica ne igra Šafa stadionu, kapaciteta 15.000, već na duplo većem Tafik Bahramovu.

– Istina je da slabije reagujemo kada protivnik ima loptu, ne ide nam na ruku ni dosta primljenih golova na kontrolnim susretima, ali ćemo pokušati da protiv Intera odigramo tako da se ne oseti odsustvo olimpijskih reprezentativaca i veliki broj pojačanja, za čiju je potpunu adaptaciju potrebno više od mesec dana koliko smo skupa. Ozbiljnost, potpuna koncetracija, motivacija i kolektivni pristup rešavaju sve – uverava, uz rovitog Obradovića, jedini standardni član zadnje linije iz prošle sezone.

Tropska vrućina

Osim u Interu naš šampion će velikog protivnika imati i u tropskoj vrućini, koja u ovo doba godine vlada u glavnom gradu Azerbejdžana. Vremenska prognoza kaže da će meč biti igran na temperaturi između 38 i 40 stepeni, uz vlažnost vazduha veću od 90 procenata, a uslove dodatno otežava jak, ali topao vetar koji duva danima.

Isto razmišlja i prekaljeni Veljko Paunović, koji je pre nedavnog povratka na crno-belu stranu Topčiderskog brda odigrao na desetine ovako važnih, riskantnih i specifičnih utakmica.

Sudi Poljak Mikulski

STADION: Tofik Bahramov. KAPACITET: 30.000 mesta. SUDIJA: Tomaš Mikulski (Poljska)

INTER: Simeonov, Zlatinov, Gurbonov, Imamalijev, Abasov, Levin, Ismailov, Červenka, Mustafov, Belkevič, Petrović. Trener Valentin Kodukin.

PARTIZAN: M. Božović, Knežević, Sikimić, Đorđević, Obradović, Žuka, Lazić, Moreira, Bogunović, Paunović, Diara. Trener Slaviša Jokanović.

– Ključ uspeha je u pravilnom pristupu. Drago mi je što je stručni štab za ilustraciju snage i kvaliteta protivnika izabrao baš Interov prvi meč sa Rabotiničkim, u kojem su Makedonci, bespotrebno povučeni na svoju polovinu terena, sve vreme bili meta domaćinovih napada dubinskim loptama i prekidima. Verujem da je taj snimak trgao ekipu i sve nas naterao da o ovom gostovanju razmišljamo kao o vrlo zahtevnom. Ne mislim samo na ambicije i motiv Azerbejdžanaca, već i na loš teren i još gore klimatske uslove, koji će nam dodatno otežavati posao. Svaki drukčiji stav prema rivalu i obavezama mogao bi lako ovu ekspediciju pretvoriti u neprijatnu epizodu. Verujem, ipak, da smo dovoljno ozbiljni da sebi ne dozvolimo takav luksuz – na vreme skreće pažnju fudbaler koji je najveći deo svoje, deceniju i po duge, internacionalne karijere proveo u Španiji.
Ovaj vrsni napadač i njegov kolega u špicu Lamine Diara trebalo bi da budu Partizanova udarna igla. Ne samo u ovom meču.
– Oduševljen sam kvalitetom i mentalitetom Senegalca, koji bi već sada mogao da igra u nekoj od najjačih evropskih liga. Iako smo samo dve nedelje zajedno, mislim da se već sada dobro razumemo i još bolje sarađujemo. Kao i svi i ja puno očekujem od našeg tandema. Počev od ovog gostovanja – hvali najbližeg saigrača najveće letošnje pojačanje crno-belih, za koje će protiv Intera debitovati i Miloš Bogunović, nekadašnji špic Rada, koji će u Bakuu biti odmeniti Tošića na levom krilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari