Pablo Laso: Crvena zvezda je postala jaka dolaskom Fakunda Kampaca 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Punu deceniju vodio je košarkaše Real Madrida, osvajavši sve moguće torfeje, zaključno sa dvema titulama u Evroligi. Prethodnog leta se rastao sa „kraljevskim klubom“ i od tada Pablo Laso nema angažman.

Laso je tokom prethodne sezone doživeo infarkt što je uslovilo da završnicu isprati u „civilu“ i pruži punu podršku svom prvom asistentu Ćusu Mateu, koji ga je kasnije i nasledio na klupi Real Madrida.

Dve strane se na kraju nisu rastale na lep način. Laso je bio i ostao uveren da i dalje može da se bavi izuzetno stresnim poslom, uprkos doživljenim zdravstvenim problemima, sa čime se Madriđani, očigledno, nisu slagali.

Posle rastanka, sjajni španski stručnjak još uvek nije pronašao trenerski angažman. Povezivan je sa brojnim klubovima, čak i sa Crvenom zvezdom, međutim, ostao je privržen svojim principima, koje je  podelio sa javnošću.

„Ponekad se probudim ujutru i zapitam se zašto ne idem na trening. Košarka je moj život, moja ljubav. Nedostaju mi treninzi, ali jednom mi je neko rekao: Nisi baš košarkaški trener sve dok ne dobiješ otkaz’. U pravu je. Ali, pridružiću se samo mestu koje me ceni i gde bih mogao da unapredim tim. Zaista ne mora da bude samo u Evroligi. Trener je trener, bilo uz Evroligi ili Evrokupu…“, poručio je Laso.

U prvih 17 kola, Evroliga od starta sezone deluje ujednačeno, mada je još uvek rano za sumiranje utisaka. Laso ima grupu favorita, odnosno ekipa za koje smatra da bi mogle da doguraju do same završnice, a među njima je i Real Madrid.

„Tokom leta su potpisali sa velikim igračima, kao što su Mario Hezonja i Džanan Musa. Imaju vrhunski tim, nema sumnje da su kandidati za titulu. Olimpijakos je najbolji i najstabilniji tim, ali to može da se promeni. Ima mnogo dobrih ekipa, uključujući i neke koje teško mogu da procenim, poput Crvene zvezde, koja je postala jaka sa Fakundom Kampacom“, priznao je španski stručnjak.

Pedeset šestogodišnji stručnjak ponovio je da deluje spremno i orno i da zdravstveni problemi, koje je prevazišao, ne predstavljaju prepreku za neki novi angažman.

„Iako srčani udar zvuči kao neko veliko iskušenje, nije izazvao tako veliku patnju i nisam mogao da zamislim da će mi se život preokrenuti. Sve što je doktor rekao je da moram da se pridržavam osnovnih pravila o ishrani i sportu. Od tada se osećam odlično. Nisam trčao maratone pre infarkta i ne planiram da počnem ni sada.“

Ispričao je Španac i kako je došlo do rastanka sa Realom.

„Nije bio prijatan dan. Iznenadilo me. Međutim, shvatio sam da ako klub bude doneo takvu odluku, moraću da je se pridržavam. Odmah sam to shvatio. Nisam mogao da živim od onoga što sam dobio kao trener Real Madrida i morao sam da razmišljam o budućnosti, koja otvara mogućnosti za dobre stvari. Da sam pao u očaj, zauvek bih ostao definisan samo kao bivši trener Real Madrida, ali najpre sam Pablo Laso.“

Iznenađujuće ili ne, Lasu nisu brojni trofeji osnovna vodilja kada je reč o periodu provedenom u Realu, već svakodnevni rad sa vrhunskim košarkašima.

„Neki možda rekli određeni trofej, ali za mene su najveći trenuci bile svakodnevne aktivnosti, rad sa ovim igračima na dnevnom nivou, sa sjajnim osobljem u tako velikom klubu. Biti u Realu 11 godina nadmašuje svaku pobedu, svaki trofej.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari