Panatinaikos ulazi na fajnal for u golmanskom stilu: Sve (skoro) isto kao 2012, samo Željka Obradovića nema (VIDEO) 1Foto: EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Četvrtfinale plej-ofa u košarkaškoj Evroligi igra se na tri pobede od 2009.

Za tih 15 godina 19 puta se desilo da odluka o putniku na završni turnir pada u petoj utakmici, a i 19. put se radovao domaćin majstorice.

Panatinaikos je savladao Makabi sa 81:72, pa će u Berlinu (24-26. maj) igrati na fajnal foru prvi put posle 2012.

I pre 12 godina atinski „zeleni“ su izvadili kartu na meču „ili-ili“, takođe pred svojom vatrenom publikom i isto u duelu s izraelskim velikanom.

Bilo je, istina, mnogo dramatičnije nego ovaj put.

Pri rezultatu 85:85 na pet sekundi do kraja Dimitris Dijamantidis, ubitačni strelac Panatinaikosa tog vremena, iskoristio je prvo, ali ne i drugo slobodno bacanje.

Makabiju je ostalo malo vremena za napad poslednje nade, ali je izveden toliko smušeno da igrači u žutom pod naletom roja u zelenom nisu ni preveli loptu preko pola.

Ona je na kraju došla u ruke Amerikanca Majka Batista, gromade Panatinaikosa pod obručima, koji je degažmanom na tribine u stilu fudbalskog golmana starog kova označio početak slavlja na terenu i u gledalištu.

 

Isto je tako, kao da je u njega ušao čuveni golman „galskih petlova“ osamdesetih Žoel Bats, učinio francuski centar Matijas Lesor s istekom poslednje desetinke, samo što je ovaj put pobeda Panatinaikosa bila neuhvatljiva za Makabi.

 

U svim tim detaljima našla se sličnost između dve utakmice.

Jedino što na klupi pobednika ovoga puta nije sedeo Željko Obradović, trener koji je Panatinaikosu doneo pet titula evropskog prvaka od svojih rekordnih devet, i poslednji koji ga je odveo na fajnal for.

Ali on je bio svedok fudbalskog šuta u transu prema publici još prilikom svog prvenca s Partizanom u Istanbulu 1992, u izvođenju junaka trijumfa crno-belih.

Aleksandar Đorđević, strelac trojke za nezaborav, umalo je na pun volej dočekao loptu odbijenu od table iza Huventudovog očajničkog šuta s pola terena u šoku od pogotka koji je postavio Patizan na krov Evrope.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari