Pančev uoči susreta nekadašnjeg i važećeg evropskog prvaka: Zvezdi protiv Sitija treba dobar golman i desetorica dobrih ispred njega 1Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Darko Pančev (58), proslavljeni golgeter Crvene zvezde i jugoslovenskog fudbala, Zlatna kopačka za najboljeg strelca u evropskim ligama za 1991, bio je „devetka“ crveno-belih jednom i u Mančesteru.

To je onaj susret prvaka Evrope iz Barija s Junajtedom, osvajačem Kupa pobednika kupova, koji nikada nije imao revanš.

UEFA je rešila da se zbog neizvesne političke situacije na Balkanu igra samo jedna utakmica umesto dve, kako je onda još bilo u borbi za Superkup. Engleski velikan je pobedio na Old Trafordu s 1:0 golom Brajana Meklera u 67. minutu.

Večeras je Zvezda ponovo u Mančesteru, ali igra (21 čas) s Junajtedovim ljutim gradskim rivalom Sitijem. U prvom kolu najteži mogući protivnik – evropski prvak, trostruki uzastopni šampion Engleske.

Pančev pomno prati naslednike u crveno-belom dresu. O njihovom izazovu protiv jednog od najboljih timova današnjice govorio je za Sport Klub.

Šta bi bilo iznenađenje na Sitijevom stadionu?

„Ako ga bude, daj Bože da ga bude, onda će sve stati u remi. Za nas dovoljno. Pardon, za nas – super!“

Koliko verujete u to?

„Ima procenata. Koliko? Ne mogu tačno da odredim, zasad se zadovoljavam činjenicom da ih ima. Od nečega bi, dakle, trebalo da se pođe, moj polaz zaslužuje pažnju, a kako za sve postoji razlog…Dokumentovaću i uvesti najpre košarku u igru, zatim preći na fudbal. Pitam: koliko je ljubitelja sporta bilo ubeđeno da će srpska reprezentacija uspeti na Filipinima da osvoji srebrnu medalju? Malo, baš malo, kad ono…umalo i zlato da zasija na grudima Pešićevih izabranika. Primer broj dva, ovog puta fudbalski. Igrali su Italija i Makedonija u kvalifikacijama, znamo ko je bio apsolutni favorit, Azuri su izgubili 0:1 i ostali bez učešća na Svetskom prvenstvu. Zaključak: Mi, Balkanci, ne bismo to ni bili da ne umemo da serviramo iznenađenje. Jedno od takvih neka bude devetnaestog dana septembra, napred Zvezdo, igraj Zvezdo!“

Ne propuštate zbivanja u magičnoj igri širom kontinenta, redovno pratite dešavanja u srpskom fudbalu, kad se Zvezda pojavljuje na ekranima, šta praktikujete?

„Obično ostajem u kući da me ništa ne remeti, sto odsto sam usredsređen, nema stvari koja će sa strane da mi skrene pažnju, za razliku od drugih klubova gde, uz meze i pivce za živce, sa društvom, u kafani posmatram utakmice i ne vidim mnogo toga što se zbiva na travi. Večeras ne mrdam iz svog stambenog prostora, biću prikovan za TV. I navijati, iz sve snage, možda će se moj glas čuti sve do Mančestera, glas podrške, glas nade.“

Kako biste sklopili Zvezdine kockice za današnji megdan na Etihadu?

„Golman. Moramo da imamo golmana, moramo da imamo i 10 ljudi ispred njega“, u svom prepoznatljivom stilu prokomentarisao je Darko Pančev.

Još da se izabere formacija, sistem u slaganju i onda polako da zatvaramo kapije?

„Jedan čovck napred, petorica u veznom redu, plus četvorica u liniji poslednje faze odbrane. Od sredine zavisi, ona kroji, valjda če dobro da skroji, iako će se naći na teškom, preteškom ispitu, protiv najjačeg oružja Mančester Sitija, kojem se, jasno, pridodaje fantastični, neumoljivi Haland, golgeter na najvećoj ceni. Ko preživi, pričaće.“

U poslednje vreme nešto ne štima u Baharovom sastavu, ranije su gomile komplimenta išle na njegov račun, isto važi i za one kojima je poklanjao poverenje, da li vas brine aktuelni trenutak?

„Na pripremama, u prijateljskim utakmicama, sve za visoku ocenu, šta se sad dešava? Ne znam, nisam u svlačionici da osetim atmosferu. Ono što znam: ne može tako brzo da se ispadne iz forme. Doći će sve na svoje, što pre, to bolje. Da li je kucnuo čas? Iščekujemo portugalske sudije da označe start, srećno Zvezdi, sve najbolje i najlepše Zvezdi, idemo…Dokle? Bar do trećeg mesta u grupi, za evropsko proleće“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari