Panini štampa sličice za Katar 1

Kolekcionare sportskih sličica u Srbiji zabrinula je pogrešno preneta vest da će Panini ukinuti albume sa sličicama. Čuveni italijanska izdavačka kuća izgubila je pravo na štampanje sličica za fudbalsko Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024, ali to ne znači da će prekinuti da pravi albume za Svetska prvenstva, uključući i naredno koje će u novembru i decembru biti održano u Kataru.

Panini je prethodnih dana samo izgubio nadmetanje sa američkom firmom Tops (Topps) za EURO 2024, ali to ne znači da izlazi iz posla izdavanja albuma sa sličicama. Tops inače već ima ekskluzivna prava na sva ostala UEFA takmičenja, uključujući i Ligu šampiona.

Evropski kolekcionari mahom ne vole njihove kolekcije albuma, pošto je u pitanju veći format sličica i drugačiji estetski izgled albuma. Međutim, treba imati u vidu da američka kompanija nema iskustva sa ovakvim vidom izdavaštva, jer su do sada na svom tržištu bili fokusirani na pravljenje bejzbol i hokejaških kolekcionarskih kartica. Iz Paninija su najavili da će do 1. septembra pustiti u prodaju album sa sličicama za Mundijal u Kataru, kao i da nameravaju da uđu u trku za Svetsko prvenstvo 2026, u Kanadi, SAD i Meksiku.

Rivalitet sa kompanijom Tops započet je 2010. godine kada je Panini „uleteo“ u njihov sektor preko Atlantika, otkupljujući prava na sličice za NHL hokejašku ligu. Tops je uzvratio tako što je od 2015. redom počeo da otkupljuje prava na UEFA takmičenja, uključujući sada i EURO 2024.

Bitka dve kompanije za svetsko tržište čija se vrednost procenjuje na oko čak 170 miliona dolara godišnje sigurno će nastaviti da se zaoštrava narednih godina. A koliko su se odnosi na polju autorskih prava promenili u 21. veku najbolje govori i to što je Panini, uprkos pravu koje je otkupio od FIFA, za štampanje sličica za Katar morao da posebno pregovara sa Kristijanom Ronaldom, Nejmarom i još nekoliko fudbalskih zvezda koje su zasebno zaštitile objavljivanje svog imena i lika, te za to traže posebnu naknadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari