Držeći se teorije da u svakom zlu ima nečeg dobrog, jedini strelac za srpsku fudbalsku selekciju u porazu od Rusije Marko Pantelić u prvi plan stavlja pozitivne elemente igre „orlova“ u tom prijateljskom meču.
– Ne mislim da smo jeftino „prodali kožu“ Rusima. Jesu nas pobedili, imali više od igre i veći broj tzv.

Držeći se teorije da u svakom zlu ima nečeg dobrog, jedini strelac za srpsku fudbalsku selekciju u porazu od Rusije Marko Pantelić u prvi plan stavlja pozitivne elemente igre „orlova“ u tom prijateljskom meču.
– Ne mislim da smo jeftino „prodali kožu“ Rusima. Jesu nas pobedili, imali više od igre i veći broj tzv. izglednih šansi, ali smatram da smo im prilično dobro parirali na taktičkom, trkačkom i borbenom planu. Iako smo se u kombinovanom sastavu suprotstavili reprezentaciji koja je s istim timom i selektorom odradila kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i, za razliku od nas, otišla na EURO. Sve u svemu, stvari idu nabolje – tvrdi iskusni napadač Herte, koji je „poentirao“ i u nedavnom remiju s Republikom Irskom.
Koliko se odmaklo u pravljenju igre i tima za mondijalske kvalifikacije, zbog kojih je i organizovana ova serija jakih test mečeva?

Premeštaj

Srpska ekspedicija juče pre podne promenila je mesto boravka. Posle nekoliko dana provedenih u Burghauzenu, selektor Miroslav Đukić, njegovi saradnici i ekipa premestili su se u Bohum, gde će ostati sve do puta na subotnju utakmicu sa „pancerima“ u susednom Gelzenkirhenu. Danas ili na dan utakmice dvojici potpredsednika Fudbalskog saveza Srbije, Teofiloviću i Đorđeviću, mogao bi da se pridruži i najviđeniji član Odbora za hitna pitanja i glavni kandidat za novog prvog čoveka FSS Tomislav Karadžić.

– Potrebno je vreme da se uklopimo jedni s drugima, da se novi selektor navikne na nas, odnosno maksimalno podmlađen tim na Đukića, njegov rad i ideje. Nas nekoliko iskusnih igrača, koji smo ostali, imamo posebno važnu ulogu u procesu pravljenja ekipe, igre i atmosfere za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, zbog kojih je i organizovana ova turneja. Za sada dobro napredujemo. Verujem da će mlađi reprezentativci biti spremni za preuzimanje većeg bremena odgovornosti u borbi za Mondijal. Pojedinačni kvalitet nikada nije bio sporan, samo ga treba pretočiti u jak kolektiv.
U minuloj borbi za EP niste nijednom bili strelac, a sada ste na obe utakmice od povratka u reprezentaciju. Čime to objašnjavate?
– U prošlim kvalifikacijama bio sam sasvim podređen kolektivu, dok sada imam više slobode i igram bliže golu. Ali, opet bih, ako mi bude traženo, sve podredio timskoj igri i duhu. Bez njega nema ni uspeha reprezentacije, a to nam je valjda svima zajednički interes. Istina, kao svakom napadaču znači mi kada golovima potvrdim dobru igru i angažovanje.
Vi i vaše kolege u špicu trebate veću podršku vezista. Očekujete li je?
– Verujem u veću podršku veznog reda u budućnosti. Samo da se „naštelujemo“ i biće upotrebljivijih lopti za napadače, ubacivanja i šuteva iz drugog plana. Prosto, imamo igrače koji sve to vrlo dobro rade u svojim klubovima. Siguran sam da će uskoro i u reprezentaciji.
Šta se, realno, može očekivati od Srbije u sutrašnjem duelu sa Nemačkom?
– Želimo da napravimo što bolji rezultat. To ćemo i pokušati, jer ovu utakmicu doživljavamo kao izvrsnu priliku da proverimo svoj trenutni status u odnosu na najbolje evropske i svetske selekcije, što Nemačka svakako jeste. Istrčaćemo na teren kao da je u pitanju kvalifikacioni susret, a domaćin naš najjači protivnik u grupi. Pitanje je, međutim, koliko nam može doneti takav pristup. Realno, Nemci su favoriti. Zbog kadrovskog kontinuiteta, u ekipi i na trenerskoj klupi, uigranosti, punog stadiona svojih navijača… – naglašava jedan od trojice bundesligaških fudbalera u srpskoj selekciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari