Partizan bolji od Budućnosti u Podgorici 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaši Partizana pobedili su Budućnost u Podgorici rezultatom 80:72 (24:13, 17:24, 17:14, 22:21).

Tako su prekinuli crni niz u Morači u kojoj nisu slavili od marta 2014. godine. Budućnost ovim porazom praktično ispada iz trke za prvo mesto u regularnom delu ABA lige, a moguće i drugo jer su u ovoj sezoni oba puta izgubili od Partizana.

Konačni rezultat ne oslikava pravo stanje stvari, jer je meč rešen u samom finišu, mada je Partizan u više navrata imao dvocifrenu prednost. Utakmicu su u poslednjem kvartalu prelomili Aleksa Avramović sa dve vezane trojke, Zek Ledej sa ofanzivnim skokovima i „lakim“ poenima, ali je junak pobede Jam Madar.

Mladi plejmejker odigrao je možda najbolju partiju od kad je došao u Partizan, igra je pod njegovim vođstvom delovala tečnije i lakše su se pronalazila rešenja. To svakako može da ohrabri i Željka Obradovića, jer pred finiš sezone ponovo dobija igrača koji je jedno vreme bio potpuno u drugom planu.

Krenuli su crno-beli jako, poveli 13:1, pa 18:4, ali je po ko zna koji put ove sezone naišao period bez ideja, sa greškama i u odbrani, i u napadu. Domaći su malo po nalo prilazili, nije tu bilo nekih „eksplozivnih“ serija, jednostavno su koristili greške crno-belih.

I uspeli do odlaska na odmor da minus svedu samo na četiri poena. Falio je Partizanu opasniji Panter koji je u drugoj deonici bio u „ilegali“, ali i više unutrašnje igre, kad su domaći uglavnom uspeli da zaustave tranziciju.

Drugo poluvreme donelo je brzometno vođstvo Budućnosti, ali se Partizan trgao u defanzivi i uspevao da održi manju prednost. Najveći problem crno-belima predstavljao je brzi izlazak iz bonusa i redovno slanje na liniju slobodnih bacanja košarkaša Budućnosti, ali se Podgoričanima u poslednjoj deonici to obilo o glavu brojnim promašajima Rida i Nikolića sa penala (2-7).

Poslednji trzaj domaće ekipe bio je kad su prišli na 66:68, ali su crno-beli sa nekoliko odličnih odbrana i poenima Pantera sa polu distance rešili pitanje pobednika.

Najefikasniji kod crno-belih bili su Avramović, Madar i Panter sa po 13 poena, dok je Ledej dao 12. Kod domaćih Peri je dao 16, Kobs 15, a Jagodić Kuridža 11 poena. Bili su crno-beli bolji u skoro svim statističkim kategorijama, čime su kompenzovali pet izgubljenih lopti više od protivnika (13:8).

Solidno su šutirali za tri (8-20), i za dva (22-39), ali su mnogo bitniji poeni posle ofanzivnih skokova i činjenica da je iz raketa postignuto 38 poena, skoro polovina, što nije do sad odlikovalo crno-bele.

Trener Partizana Željko Obradović zahvalio se na gostoprimstvu i aplauzima, pohvalio ambijent i protivnika.

„Počeli smo agresivno, imali razliku, ali bilo je očekivano da se Budućnost vrati jer imaju kvalitet. Na kraju je bilo egal, a ključan poen je postigao Kevin Panter. Čestitam igračima na bitnoj utakmici, naročito za mlade igrače koji će pokazati da imaju kvalitet“, rekao je Obradović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari