Partizan bolji od Šerifa pred praznim tribinama 1Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Fudbaleri Partizana pobedili su u gostima Šerif minimalnim rezultatom (1:0) u prvom meču šesnaestine finala Lige konferencije.

Crno-beli su pogotkom Rikarda stigli do prednosti pred revanš meč, a uspeli su da u Kišinjevu pred praznim tribinama stadiona Zimbrua izdrže čitavo drugo poluvreme sa desetoricom igrača posle isključenja Igora Vujačića u 50. minuta.

Ipak, centralna figura prvog poluvremena je bio golman Aleksandar Popović.

Golman crno-belih je imao niz sjajnih intervencija u prvih pola sata igre i samo zbog njega je tim Gordana Petrića imao aktivan rezultat.

Najpre lako ukrotio udarac Talala u četvrtom minutu, a potom je sjajno zaustavio pokušaj Tapsobe tri minuta kasnije.

Napadi su se nastavili nedugo potom preko Atieme, a a najbolju priliku je imao Tapsoba koji je glavom šutirao i pogodio stativu, a u nastavku akcije isti igrač je pokušao nogom, ali je izvanredno intervenisao Popović.

Kad su već sve to preživeli, crno-beli su se nekako oslobodili pritiska i u finišu prvog poluvremena najviše zahvaljujući individualnim kvalitetima Rikarda Gomeša došli su do prednosti. Vođstvu je prethodio upravo pokušaj napadača sa Zelenortskih ostrva u 41. minutu, primio je loptu posle ubacivanja iz auta, okrenuo se i šutirao skoro iz mrtvog ugla, ali je Koval uspeo jednom rukom da odbrani. Ipak, četiri minuta kasnije ukrajinskom golmanu nije bilo spasa. Bila je to sjajna kontra Partizana, koju je povukao Natho, a potom loptu brzo dodao do Meniga koji je uposlio Rikarda, a napadač crno-belih je šutirao traljavo sa desetak metara, ali ej imao sreću da je lopta zakačila Garnaga i na taj način završila u protivničkoj mreži – 0:1.

To je bio njegov četvrti gol u Ligi konferencija i samo Luka Jović (šest golova) i Artem Dovbik (pet) su postigli više pogodaka. To je bio njegov 20. gol u Evropi za Partizan i ujedno njegov 84. gol u crno-belom dresu na 134. meču čime je prestigao doskorašnjeg fudbalera Zvezde Bena (83) kada je reč o broju golova u srpskom fudbalu jednog stranca.

Nije drugo poluvreme najbolje počelo po ekipu Gordana Petrića. Već u 47. minutu Šehović je prilično loše intervenisao, izbio je loptu samo do Tapsobe, koji je iz prve šutirao, ali je Popović još jednom bio na visini zadatka. Dva minuta kasnije videli smo očajnu intervenciju štopera Igora Vujačića. Bez ikakve potrebe na sredini terena žestoko je faulirao Mumunua, a sudija Osmers mu je najpre pokazao žuti karton, da bi nakon intervencije iz VAR sobe pogledao snimak i ipak dodelio direktan crveni karton crnogorskom reprezentativcu.

Gotovo čitavo drugo poluvreme Beograđani su bili sa igračem manje. Mogao je Partizan u 59. minutu utakmicu da uvede u mirniji tok. Iako sa igračem manje, imali su fantastičnu priliku, Rikardo je uposlio Meniga, koji je izašao „oči u oči“ sa Kovalom, ali mu je ukrajinski golman maestralno nogom odbranio udarac sa 15 metara. Preuzeo je potom inicijativu Šerif, ali je ta inicijativa uglavnom bila jalova. Partizan je uspešno zatvarao sve prilaze svom golu, pa Moldavci nisu imali izgledniju priliku do kraja meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari