Panter, Avramović, Trifunović..."bolnička lista" lista Partizana je sve duža: Ima li Željko Obradović keca u rukavu za Efes u Evroligi? 1Danilo Anđšić. Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Partizan u Evroligi očekuje složen ispit u Istanbulu protiv Efesa koji se bori sa sličnim problemima kao crno-beli (petak, 18.30).

Partizan 10. evroligaško kolo dočekuje na korektnih 4-5  opterećen brojnim problemima koji nisu samo igračke prirode.

Kadrovski problemi opterećuju crno-bele koji su u Istanbul otputovali bez gotovo pola igrača iz spoljne linije.

Kevin Panter još uvek nije spreman da se vrati u igrački pogon. Van parketa je još od 30. oktobra i abaligaškog večitog derbija, i lako bi moglo da se desi da zbog problema sa kolenom bude odsutan do kraja meseca.

Aleksa Avramović je u Ljubljani doživeo povredu nosa, dok je van stroja i Uroš Trifunović.

U datim oklonostima, trener Željko Obradović moraće da osmisli način kako da podigne nivo igre svojih izabranika koji su u gotovo istom sastavu izgubili nedavno od Cedevita Olimpije koja u Evrokupu ima očajan skor (0-8).

– Zaboravili smo meč u Ljubljani. Okrećemo se dalje. Nije nam svejedno što je toliko odsutan Kevin, sada Trifa i Aleksa, pre toga Alen… nije lako. Nadam se da će se svi uskoro vratiti jer je ceo sistem lakši kada smo svi tu, ali mi koji smo sada tu ne razmišljamo o tome nego idemo da pokušamo da ostvarimo pobede. Znamo gde grešimo i šta je recept – tvrdi Danilo Anđušić, zamenik kapitena u odsustvu Kevina Pantera.

Gostujuća problematika

Meč sa Efesom za crno-bele dolazi u relativno nezgodnom trenutku, posle duplog evroligaškog kola i teškog gostovanja Cedevita Olimpiji.

Duel u Istanbulu sigurno će biti test karaktera za košarkaše Partizana koji su na poslednjih pet gostovanja u čak četiri navrata teren napuštali pognute glave i oborenih pogleda.

Problemi u odbrani odavno su locirani, uostalom, Partizan je defanzivno jedan od najlošijih timova u Evroligi od starta sezone, što je krajnje iznenađujuće s obzirom na atleticizam i motoričke sposobnosti većine igrača.

– Ne želimo da budemo tim koji će da primi 90 poena. U napadu znamo da imao talenta i da možemo da postignemo koliko god hoćemo poena. Kada se to desi, verujem da ćemo igrati sjajnu košarku – naglasio je Anđušić.

Panter, Avramović, Trifunović..."bolnička lista" lista Partizana je sve duža: Ima li Željko Obradović keca u rukavu za Efes u Evroligi? 2
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Srpski velikan ni na jednom od pomenutih mečeva nije primio manjo od 84 poena, a na gostovanjima Bajernu i Cedevita Olimpiji vraćao se kući sa korpom punom poena (95 i 94) nakupljenih, pre svega, zbog izuzetno loše odbrane na perimetru.

U prethodnih devet kola, Partizan je gostovao u pet navrata i samo je jednom trijumfovao i to protiv Asvela, ekipe koja je u uvodnom delu sezone zaista očajno izgledala.

Pozitivna koš-razlika u gostima, pak, upućuje na to da su izabranici Željka Obradovića i te kako relevantan faktor van Beogradske arene

Novo lice Efesa čeka Partizan

Letošnjim odlaskom Vasilija Micića u Oklahoma Siti Tander čini se da je i definitivno završena zlatna era Efesa obeležena dvema titulama u Evroligi i još jednim finalnim duelom sa CSKA.

Ergin Ataman je odlučio da mu je potreban novi izazov i opredelio se za dolazak u Panatinaikos. Uprava kluba je odlučila da šansu ukaže talentovanom domaćem treneru Emreu Džanu, koji je prethodno sedam godina bio pomoćnik Željka Obradovića u Fenerbahčeu.

Napravljena je smena generacija, dovedeno je osam igrača a od nosilaca igre ostali su Šejn Larkin, Vil Klajburn kao i Rodrigo Buboa.

Negde i očekivano, rezultati u Evroligi u skladu su sa oscilirajućom formom tima koji još uvek nije postigao automatizme u igri.

Efes je naročito ranjiv na gostovanjima na kojima je ostvario svega jednu pobedu, dok samopouzdanje gradi utakmicama kod kuće (skor 3-1).

Kao i Partizan, kuburi sa povredama važnih igrača. Po svemu sudeći, protiv Partizana ne bi trebalo da zaigraju Šejn Larkin, Tibor Plajs i od ranije povređenio Elajdža Brajant.

– Nova utakmica u Evroligi sa jakim protivnikom. Efes ima vrhunske igrače, neće biti jednostavno pobediti, naravno mi imamo cilj da uzmemo pobedu u gostima. Znamo gde grešimo, znamo gde smo pravili greške do sada… Pogotovo u Ljubljani. Znamo način na koji želimo da igramo. Nadam se da ćemo to da primenimo u praksi – poručio je Anđušić.

Efes kod kuće ubacuje više od prosečnih 78 poena i bolje šutira za tri od skromnih 34,7 odsto. Odbrana je veliki problem, s obzirom na to da po utakmici dozvoljava rivalu čak 86 poena.

Šejn Larkin je najbolji strelac ekipa sa 14,4 poena i zajedno sa Klajburnom najveći je potrošač lopti.

U njegovom odsustvu trener Džan moraće da napravi preraspodelu uloga, ali i da proširi rotaciju, s obzirom na to da u Evroligi sedmorica inostranih igrača ubedljivo najviše vremena provode na terenu.

Larkin je neko ko u ekipi ima najviše pokušaja za tri poena, najveći broj asistiranih poena (5,7) i veliko je pitanje kako će se Efes snaći protiv Partizana bez svog najboljeg igrača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari