Partizan kapitulirao na "piku", u majstorici Matijas Lesor mora da ponudi mnogo više 1Foto: Starsport

U ambijentu Beogradske arene, daleko mirnijem zbog velike tragedije koja je zadesila Srbiju, košarkaši Partizana, u četvrtoj utakmici, propustili su drugu meč loptu da se plasiraju na fajnal-for (78:85). U majstorici, 10. maja, Matijas Lesor moraće da ponudi mnogo više.

Više je razloga zbog kojih crno-beli nisu uspeli da materijalizuju dve šanse kod kuće za plasman na fajnal-for. Neigranje Kevina Pantera ispostavilo se kao nenadoknadiv gubitak; u četvrtom susretu crno-beli su šuterski bili na granici minimuma, a pritom su slobodnja bacanja šutirali preslabih 52,6 odsto (10/19).

Nalik trećem susretu, samo ovoga puta još drastičnije, spoljna linija delovala je poprilično raštimovano i nedovoljno produktivno.

Uprkos tome što Partizan u bekovskoj liniji ima izuzetno iskusne igrače (Egzum, Nanali, Anđušić), kao i one koji su u klubu dve i više sezona (Madar, Trifunović) u četvrtom meču njihov učinak na oba kraja terena bio je ispod proseka.

Tačno je da su Nanali i Egzum iz igre šutirali mizernih 3/21, kao i da je među pokušajima bilo i onih iz obećavajućih situacija, međutim, tamo gde je trebalo da jačaju samopouzdanje i igračku kohezivnost čini se da su u potpunosti zakazali.

Uprkos tome što se Matijas Lesor vratio na parket, nakon suspenzije od jednog meče, posle tuče u drugoj utakmici, iako se očekivalo da će njegov doprinos biti veliki, francuski centar odigrao je izuzetno loše, što je dovelo do toga da Partizan u pozicionim napadima, sa petice, ostane bez neophodne dubine.

Jeste Zek Ledej kao četvorka ubacio 25 poena, od kojih gro u igri na niskom postu, ali je ostao i jedina opcija u centarskoj liniji.

U odnosu na prve tri utakmice, Alen Smailagić proveo je na terenu nepunih osam minuta tokom kojih je samo jednom šutnuo iz igre i to za tri poena.

Ako se u obzir uzme njegov učinak u prethodnim mečevima sa Realom, začuđujuće je što je 23-godišnji centar tako malo vremena proveo u igri.

Delimično opravdanje može biti to što su Madriđani defanzivno forsirali zonsku odbranu kako bi nedostatke Edija Tavaresa prikrili na perimetru, međutim, u trećem susretu, na sličnoj odbrani Smailagić je u popu pogodio dve trojke, šutirajući sa distance odličnih 50 odsto.

U četvrtom meču, Partizan je iz nepoznatih razloga odustao od „pik end pop“ opcije, uprkos tome što u „pik end rol“ sitacijama ništa nije dobio od Matijasa Lesora.

Samo u jednom napadu, francuski centar je došao do egzekucije iz „rola“ na pas Anđušića što je bilo premalo za igrača koji je poznat kao vrstan bloker u „piku“ i neko ko se pravovremeno otvara po dubini.

Jasno je da je zonska odbrana Reala kumovala tome, u kojoj je Tavares neometano kampovao u svom reketu, međutim, u takvoj „taktičkoj konstelaciji“ očekivalo se da bekovi budu maštovitiji, odnosno da koriste prostor između perimetra i penala za više šuteva i pokušaja sa poludistance čime bi terali Tavaresa da izađe iz defanzivne zone komfora.

Nažalost, nikoga nije bilo da uskoči u ulogu Kevina Pantera, što je olakšalo posao odbrani Madriđana.

U možda i nabitnijem meču u seriji, Partizan je za tri šutirao ispod 30 odsto (26,1) ubedljivo najlošije od početka serijala, imao je i najmanji broj timskih asistencija (svega 12) kao i najslabije procente šuta sa linije za slobodna bacanja.

Ono što takođe brine jeste i to da je Real, uprkos zonskoj odbrani, iskontrolisao skok i uspeo da neutrališe čak 20 datih poena Partizana u igri na otvorenom terenu.

ODBRANA MNOGO TRPELA ZBOG TAVARESA

Edi Tavres u četvrtom susretu nije bio toliko produktivan kao u trećem (15p, 7sk). Meč je završio i bez ijedne asistencije (na prethodnom susretu imao ih je tri) međutim, njegov uticaj na igru Reala ponovo je bio neuporediv.

Iako je u prvom poluvremenu ubacio svega tri poena, primoravao je odbranu Partizana da sa strane pomoći duboko ulazi u reket kako bi ga sprečili da iz „rola“ pogađa zicere, što je dovelo do sijaset prilika igrača iz spoljne linije da iz ćoškova neometano šutiraju za tri.

Šuterski raspoložen, iz takvih pozicija Adam Hanga je u prvih deset minuta pogodio tri trojke, Džanan Musa jednu i to sve nakon direktnih kreacija bekova, pre svih Ćaća Rodrigeza.

Prekaljeni plejmejker, iako u 37. godini života i daleko od idealne forme, u „beogradskim pobedama“ ispostavio se kai „iks faktor“.

Zbirno je ostvario 11 asistencija, čak sedam u četvrtom meču, od kojih su pojedine bile u direktnoj konekciji sa Tavaresom, pogotovo u drugom poluvremenu, tačnije trećoj deonici u kojoj je centar Reala postigao osam poena.

Partizan defanzivno nije imao rešenja za Tavaresa; uprkos povratku, ni Matijas Lesor nije doveo do toga da se barem redukuje njegov uticaj na igru, iako ga je francuski centar u „piku“ branio visoko u „fletu“, na momente i u „flešu“.

Zbog njegovih vrsnih blokada, do izražaja je došla i produktivnost Džanana Muse koji se iz Beograda vratio sa prosekom od 12 poena i 3,5 asistencija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari