Partizan Mozzart Bet Belgrade v Fenerbahce Beko Istanbulfoto STARSPORT

Crno-bele sutra očekuje jedno od najtežih gostovanja u Evroligi (20.05).

Košarkaši Partizana bili su prošle sezone na pragu plasmana na Fajnal for Evrolige. Serijal sa Real Madridom pamtiće se po istorijskom preokretu, s obzirom na to da nikada ranije ekipa nije uspela da od 0:2 u pobedama veže tri trijumfa i plasira se na F4 turnir.

Crno-beli su tokom leta morali da se pomire sa odlascima veoma bitni igrača i da faktički rekonstruišu ekipu na način da je pozicija plejmejkera poprimila potpuno nove obrise. Timu Željka Obradovića, barem na početku takmičarske godine, veoma će nedostajati centar atletskih, motoričkih i igračkih karakteristika kakve su krasile Matijasa Lesora u cnro-belom dresu.

Ako je odlazak Dantea Egzuma bio očekivan, tačnije povratak u NBA ligu (Dalas Mavs) onda je prelazak Jama Madara u Fenerbahče zatekao nespremnim kompletan klub. Optužbe na račun igračevih zastupnika bile su toliko jake i ostrašćene, da je Partizan odlučio da okonča saradnju sa Miškom Ražnatovićem jednim od najuticajnijih menadžera na Starom kontinentu.

Šta je istina teško je utvrditi, ali je izvesno da je klub napravio izvesne propuste, verovatno ubeđen u vernost Jama Madara prema Partizanu.

Joanis Papapetru želeo je da se vrati u Panatinaikos i bude deo jednog novog projekta što je nagnalo upavu kluba iz Humske da posegne za polivalentnijim pojačanjima, odnosno igračima sposobnih da odgovore različitim ulogama u oba pravca igre.

Pi Džej Doužer, Mateuš Ponitka i Frenk Kaminski trebalo bi da su upravo pojačanja polivalentnih karakteristika, dok je Ognjen Jaramaz dobro poznato lice, s obzirom na to da je košarkaški i ponikao u Partizanu.

Struktura ekipe je takva da praktično neće imati klasičnog plejmejkera, ali će zato igru organizovati više njih od Alekse Avramovića, preko Ognjena Jaramaza, Pi Džej Doužera pa sve do Mateuša Ponitke i Kevina Pantera.

Ovaj vid polivalentnosti i nepredvidivosti trebalo bi da oseti odbrana Makabija, uprkos tome što će sutrašnji meč u Tel Avivu biti i startni za obe ekipe u novoj sezoni Evrolige.

– Zna se kakava nas atmosfera očekuje na tom terenu sa fenomenalnom podrškom. Ono što je važno, prostudirali smo kako igraju, isto kao i prošle sezone. Imaju promena u sastavu, ali je igra ista. To je tranzicija o kojoj moramo da vodimo računa, a tu je i njihov ofanzivni skok. Ne smemo da im dozvolimo druge ili treće prilike. Sve smo to prošli i videćemo kako ćemo reagovati na utakmici – poručio je Željko Obradović pred polazak ekipe u Tel Aviv.

Makabi je izvršio minimalne kadrovske korekcije u odnosu na prošlu sezonu u kojoj se domogao Top 8 faze posle izvesnog broja godina.

Kubanac Hasiel Rivero stigao je iz Valensije, Antonijus Klivlend iz Hapoel Elijata, Tamir Blat se vratio iz Albe, dok je Džejms Veb, baš kao i Rivero Valensiju zamenio životom u Tel Avivu.

U klubu su očigledno želeli da osveže svaku poziciju novim kadrovskim rešenjima a da pritom ne naruše kompoziciju tima i sam stil igre.

Makabi tokom priprema nije bio previše uverljiv. Poražen je od Hapoel Jerusalima u finalu domaćeg Liga kupa. U Partizanu su mogli i da izanaliziraju igru sutrašenjg rivala sa turnira u Nikoziji na kojem su se sastali i sa Crvenom zvezdom.

Olakšavajuća okolnost po crno-bele biće ta da Vejd Baldvin neće nastupiti zbog problema sa leđima, dok su roviti i Džejms Veb, odnosno Antonijus Klivlend.

Makabi je prošle sezone bio gotovo nepobediv kod kuće. Doživeo je svega tri poraza, spuštajući rivale na ispod 34 odsto uspešnosti u šutu za tri poena.

Lorenco Braun i pomenuti Baldvin imali su veliku slobodu u igri u smislu kreacije i egzekucije, dok je Bonzi Kolson sigurno bio najprijatnije iznenađenje u evroligaškim okvirima.

Amerikanac je neko ko može da svojom korpulencijom odgovori na zadatke na pozicijama tri i četiri u oba pravca igre. Unapredio je i šut sa distance do nivoa da je prošlu takmičarsku godinu okončao sa maltene 37 odsto preciznosti sa distance.

Vrlo je bitan faktor u tranzicionoj igri kao neko ko je kadar da šutira u ranoj fazi napada i bude egzekutor na samom obruču. Oded Kataš, kao nekadašnji igrač Željka Obradovića u Panatinaikosu, insistira na igri na otvorenom terenu, ali i na konstantnoj prisutnosti na ofanzivnom skoku. U tom pogledu, centarska linija bi trebalo da bude još potentnija dolascima Rivera i Veba.

Džoš Nibo i Roman Sorkin su u datom kontekstu prošle sezone bili veoma konstantni beležeći zbirno gotovo pet ofanzivnih skokova po meču.

– Pokušali smo da se spremimo i da igramo maksimalno, da probamo da odigramo dobru utakmicu da vidimo gde smo i šta smo – naglasio je Obradović.

Partizan je prošle sezone poražen u Tel Avivu (90:81). Makabi je jedino Virtusu, Realu i Baskoniji ubacio više poena kod kuće što negde pokazuje da će srpski velikan defanzivno morati da odgovori izazovu.

U smislu kadrovskih rešenja, jedino je Mateuš Ponitka još uvek nedovoljno spreman ali bi trebalo da bude deo rotacije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari