Partizan naciljao NBA pojačanje i nesuđenog reprezentativca Srbije, ali ima jaku konkurenciju 1EPA-EFE/TANNEN MAURY

Mnogo su se crno-beli potrošili čekajući Nikolu Mirotića, zbog čega su možda i propustili da potpišu neka imena koja bi se uklopila u sistem Željka Obradovića.

S obzirom na to da je broj dokazanih evroligaških igrača sve manji na evropskom tržištu, logično je to što se Partizan okrenuo pojačanjima sa NBA iskustvom.

I mada je nezahvalno dovoditi igrače koji prethodno nisu iskusili igranje u Evropi, izgleda da je Partizan odlučio da pokuša da angažuje vrlo zanimljivo rešenje u centarskoj liniji. Frenk Kaminski neko je ko je u više navrata dovođen u vezu sa srpskom košarkom, prevashodno jer ima naše korene.

Dok je Igor Kokoškov bio selektor Srbije, Kaminski je pominjan i kao dodatna opcija u centarskoj liniji, međutim do saradnje nikada nije došlo.

Mogao bi 30-godišnji košarkaš na kraju i da završi u zemlji svojih predaka, s obzirom na to da je za njega pokazao interesovanje Željko Obradović. Prema saznanjima Izraelaca, nekadašnji student Viskonsina ima ponude Makabija iz Tel Aviva i Partizana.

Izraelski velikan je već izvesno vreme u pregovorima sa košarkašem koji ima osam godina iskustva igranja u NBA. Partizan je postao konkurencija Makabiju onog momenta kada je ostao bez već viđenog potpisa Nikole Mirotića.

Kaminski je vrlo zanimljiv igrač. Na univerzitetu je igrao mahom na poziciji četiri, međutim tokom NBA karijere, građene četiri godine u Šarlotu, tri u Finiksu i u kraćim mandatima Atlanti i Hjustonu pomeren je na pet kao neko ko može šutem sa distance da širi igru.

Kaminski je visok 213 centimetara, vrlo je mobilan i pismen košarkaš. U toku NBA karijere za tri je šutirao vrlo solidnih 35 odsto, beležeći u proseku gotovo devet poena i četiri skoka za nepunih 20 minuta igre.

Biran je na draftu 2015. godine kao deveti pik i najbolje partije pružao je u Šarlotu, prevashodno sa aspekta kontinuiteta. U drugoj godini prosečno je beležio 11,7 poena (najviše u NBA karijeri) a u trećoj mu je prosek bio nešto manji (11,1). Po prelasku u Finiks 2019. imao je na početku veoma solidnu minutažu i ulogu rezervnog centra, odnosno alternacije Diandreu Ejtonu. U prvoj i trećoj sezoni za Sanse igrao je u proseku dvadesetak minuta ubacujući desetak poena.

Uprkos tome što je u trećoj sezoni igrajući za Finiks beležio 10,6 poena za 20 minuta u igri, bio je deo trejda u kojem je prosleđen u Atlantu.

U Houksima se nije snašao i uprkos tome što je u timu za saigrača imao i Bogdana Bogdanovića velika konurencija ogledana u Klintu Kapeli, Onijeki Okongvuu, pre svega, dovela je do njegovog odlaska u Hjuston Roketse. U ekipi iz Teksasa imao je minornu ulogu, od februara 2023. odigrao je tsvega deset utakmica, nastupajući u proseku tek pet minuta.

U junu je postao slobodan igrač na tržištu.

Partizan je za sada tokom prelaznog roka doveo novajlije samo na spoljnim pozicijama: stigao je Ognjen Jaramaz iz Bajerna i Mateuš Ponitka iz Panatinakos. A, klub su napustili centar Matijas Lesor, krilo Joanis Papapetru (obojica Panatinaikos), kao i plejevi Dante Egzum (Dalas) i Jam Madar (Fenerbahče), s tim što će klub verovatno napustiti i centar Tristan Vukčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari