Partizan odbio da igra plej-of prvenstva Srbije 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Najavio je Željko Obradović odmah posle izgubljenog finala ABA lige od Crvene zvezde, da će porazgovarati sa čelnim ljudima Partizana i da će se odluka o učešću u plej-ofu prvenstva Srbije znati narednih dana… Usledila je neizvesnost, koja je odagnata u četvrtak posle podne nesvakidašnjim potezom da crno-beli završe sezonu i ne učestvuju u plej-ofu prvenstva Srbije.

Brojni košarkaški protagonisti u Srbiji stava su da bi domaća liga trebalo da postane prioritet našim klubovima i da je perspektiva od Subotice do Bujanovca a ne na Jadranu.

Na stranu čak i to, što su za ovosezonsko izdanje Superlige brojni učesnici poslali okrnjene sastave, pa je tako kraljevačka Sloga neposredno pred start ostala bila bez najboljeg igrača koji je odlučio da se okuša u basketu 3×3, već je i sam plej-of postao upitan a da se nije ni odigrao prvi meč.

Naime, na dan pred start doigravanja, koje je trebalo da čine parovi: Crvena zvezda – Mega, odnosno Partizan – FMP, crno-beli su se nećkali hoće li uopšte učestvovati nezadovoljni pravilom usvojenim na početku sezone, za koje su i sami glasali, da najbolje plasirani tim na kraju regularnog dela ABA lige ima prednost domaćeg terena sve do kraja plej-ofa Superlige.

Presekli su u četvrtak nesvakidašnjom odlukom da ne učestvuju u plej-ofu Košarkaške lige Srbije zbog koje bi klub mogao da ima trajnije konsekvence.

Da je situacija ozbiljna, ujedno i tragična, moglo se shvatiti na osnovu poteza rukovodstva crno-belih da se ne pojavi na sastanku predstavnika klubova i čelnika Košarkaške lige Srbije, koji je održan u sredu.

Nije to bio prvi sastanak na koji čelnici Partizana nisu došli; identičan potez su napravili i na samom startu Superlige, kada su odsustvo opravdali poklapanjem satnice sastanka sa terminom za trening.

Nažalost, rukovodstvo Partizana ostalo je nepokolebljivo u zahtevu da se pravilnik, usvojen pre početka sezone, promeni i organizuje format fajnal-fora, a ne plej-ofa.

Čak ni tumačenje pravilnika od strane čelnika Košarkaške lige Srbije nije razuverilo crno-bele koji ni po koju cenu nisu želeli da u eventualnom finalu plej-ofa prednost domaćeg terena ima Crvena zvezda.

Svoju odluku obrazložili su time što što posle nemilih scena tokom finala Jadranske lige ne postoje uslovi koji garantuju bezbednost igračima i članovima stručnog štaba.

– KK Partizan NIS je završio sezonu 2021/22 i neće se takmičiti u plej-ofu domaće Superlige. Ovakvu odluku, klub je doneo nakon svih dešavanja tokom finalne serije plej-ofa ABA lige. Posle svih apela koji su stizali i iz KK Crvena zvezda MTS i KK Partizan NIS, na svih pet utakmica… – navedeno je u saopštenju kluba iz Humske.

U svetlu smirivanja tenzija, teško da će se ovakva odluka Partizana shvatiti kao dobornamerna.

Uostalom, od raspada Jugoslavije nešto se slično nije dogodilo. Na potezu je sada rukovodstvo Košarkaške lige Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari