Partizan pobedio šampiona Evrope u 14. kolu Evrolige 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaši Partizana pobedili su evropskog šampiona Efes Pilsen rezultatom 82:79 u meču 14. kola Evrolige.

Posle serije od pet uzastopnih poraza, u kojima su mečeve gubili u neizvesnim završnicama, crno-beli su do trijumfa stigli u dramatičnom finišu duela i to protiv šmpiona Evrope.šampionom Evrope

Ključne poene postigao je Džejms Naneli, koji je 18 sekundi pre kraja pogodio trojku za prednost od četiri poena (78:74). Gosti su još dva puta brzim koševima uspevali da izbegnu poraz, ali su Naneli i Panter pogađali sa penala i tako obezbede veliki trijumf.

Partizan je bolje ušao u utakmicu. Igrali su čvrsto u odbrani, dok su poenima Egzuma i Smailagića stekli sedam poena prednosti (8:2).

Sve do početka drugog perioda crno-beli su održavali prednost (17:16), a posle perioda od dva minuta u kojem ni jedan tim nije uspevao da pogodi koš rivala, Buboa i Žižić pokrenuli su svoj tim.

Njih dvojica su iskoristili lošiju igru crno-belih u odbrani i seriju loših faulova, pa je Efes do poluvremena stigao do devet poena viška (37:28).

Ni na startu treće četvrtine Partizan nije uspevao da pronađe napadački ritam, pa je tim iz Istanbula ubrzo stigao i do dvocifrene prednosti (44:34).

U tom periodu činilo se da Partizan nema snage za preokret, ali je ekipu, po ko zna koji put ove sezone, pokrenuo Matijas Lesor. Svojom energijom, ogromnom borbenošću i sa čak 11 poena francuski centar bio je najzaslužniji za to što su crno-beli počeli polako da spuštaju prednost Efesa.

U poslednju četvrtinu Partizan je ušao sa minimalnim zaostatkom (54:53), ali je od rezultata na semaforu mnogo važnija bila podrška sa tribina, koja je došla nakon nekoliko sjajnih poteza Lesora.

Crno-beli su zaigrali mnogo agresivnije u odbrani i tako odgovorili na napadački kvalitet Efesa. Nisu dozvolili Efesu da se rezultatski odlepe, da bi posle trojke Nanelija došli i do prvog vođstva u drugom poluvremenu (68:67).

Sve do same završnice igralo se koš za koš, da bi, najviše zahvaljujući Naneliju, Partizan u poslednjih 20 dramatičnih sekundi stigao do pete pobede u Evroligi.

U ekipi Željka Obradovića po 18 poena postigli su Egzum, Naneli i Panter, dok je Lesor ubacio 13.

U gostujućem timu Buboa je bio najefikasniji sa 30 poena, Žižić je postigao 20, a Vasilije Micić 14.

Naredni meč u Evroligi Partizan igra u četvrtak 22. decembra, kada se u Istanbulu sastaje sa Fenerbahčeom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari