Partizan ponovo bolji u derbiju, Avramović i Kaminski doneli trijumf crno-belima 1Frenk Kaminski. Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaši Partizana pobedili su Crvenu zvezdu kao domaćini rezultatom 98:87 u prvom ovosezonskom derbiju u ABA ligi.

U meču u kojem je Partizan nastupio bez povređenog kapitena Kevina Pantera, crno-bele je do trijumfa vodio tandem Kaminski – Avramović. Amerikanac je ubacio čak 22 poena, dok je srpski reprezentativac sjajnom igrom u odbrani, naročito u prelomnim trenucima poslednje četvrtine, sačuvao trijumf svom timu.

Crveno-beli su igrali bez povređenih Lazića, Hange i Nedovića i njihovo odsustvo se osetilo u igri gostiju, pre svega u napadu.

Iako su gosti u nekoliko navrata uspeli da u poslednjoj četvrtini uhvate rezultatski priključak, meč je odlučen u drugom periodu koji je Partizan dobio rezultatom 30:11.

Crvena zvezda je bolje ušla u meč i nakon izjednačenog početka kod rezultata 11:11, napravila seriju od 10-0.

Partizan se mučio u organizaciji igre u napadu, ali je zahvaljujući ofanzivnim skokovima sprečio crveno-bele da stvore ubedljiviju prednost od osam poena.

Kao i u gotovo svim mečevima ove sezone, preokret u igri crno-belih doneo je Aleksa Avramović, čija je agresivnost u odbrani potpuno poremetila igru protivnika.

Na početku drugog perioda Partizan serijom od 10-1 prvi put dolazi u vođstvo (27:26), da bi potom ekipa Željka Obradovića iskoristila činjenicu da je Gidraitis morao da izađe iz igre zbog tri faula i uspostavila ravnotežu i u skoku.

Iako su crveno-beli bili bolji u gotovo svim statističkim parametrima, gosti su izgubili čak 11 lopti i crno-beli su postepeno počeli da povećavaju prednost.

U finišu ovog perioda Kaminski, Ledej i Doužer su ubacili trojke, dok je Avramović sa nekoliko ulaza pod koš pogađao bitne poene i crno-beli su na poluvreme otišli sa 11 poena viška (30:11).

Kako je završio drugu četvrtinu, Partizan je nastavio i u trećoj i sa tr trojke za redom, Avramovića, Smailagića iAnđušića stigao i do 17 poena prednosti (56:39).

Crno-beli su polovinom treće četvrtine stigli i do 19 poena viška (68:49), ali je tada Šabaz Nejpir postigao sedam poena za redom i gosti su uhvatili rezultatski priključak.

Zvezda je ulaskom Tobija promenila igru u odbrani i uspela da odbrani nekoliko napada i posle poena Nejpira stigla do samo deset poena minusa.

Amerikanac je u tim trenucima igrao gotovo sam protiv Obradovićevog tima, doveo svoju ekipu i na sedam poena zaostatka, ali su crno-beli prekinuli seriju loših napada poenima Jaramaza i u poslednju četvrtinu ušli sa devet poena viška (72:63).

Meč se rezultatski lomio polovinom poslednjeg perioda, kada je Crvena zvezda posle dobre odbrane uspevala da dođe do lakih poena iz kontra napada.

Ipak, sa druge strane Frenk Kaminski sa linije slobodnih bacanja uspevao da pogađa važne poene i Partizan je imao prednost od sedam do devet poena.

Crvena zvezda je sve vreme bila veoma blizu potpunog preokreta, kod rezultata 85:78 imala je napada, ali je Avramović odigrao sjajnu odbranu, a potom je Kaminski ponovo doneo prednost od devet poena.

I u narednom napadu Avramović je uspeo da odigra sjajnu odbranu i dva minuta pre kraja crno-beli su stigli do deset poena viška. Još jednom je fantastični Nejpir gotovo izmislio poene za Zvezdu i produžio neizvesnost, međutim, neverovatni Avramović je potom sjajano asistirao Ledeju za trojku (94:84) i praktično prelomio meč.

Iako je Nejpir i u poslednjih 60 sekundi igrao simultanku sa odbranom domaćina, prednost Obradovićevog tima bila je dovoljna da u završnici crno-beli osiguraju trijumf.

Najefikasniji i najbolji igrač Partizana bio je Frenk Kaminski sa 22 poena, pratili su ga Aleksa Avramović sa 15 i Zek Ledej sa 13 poena.

U redovima crveno-belih istakli su se Šabaz Nejpir sa 23 i Rokas Giedraitis sa 13 poena.

Partizan i Zvezda sada imaju identičan skor u regionalnom takmičenju posle pet rundi – četiri pobede i jedan poraz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari