Partizan slomio uporni FMP, Ledej rešio slagalicu u Železniku 1foto: ABA liga

Zahtevan meč odigrali su košarkaši Partizana u Železniku. FMP se prikazao u odličnom svetlu, ali su crno-beli u svim bitnijim momentima utakmice pogađali i time naterali FMP na kapitulaciju u 24. kolu ABA lige – 91:97.

Uspeli su crno-beli da bez suspendovanog Matijasa Lesora ostvare i drugu vezanu pobedu u neizvesnoj završnici. U odnosu na duel sa Cedevita Olimpijom, u Železniku nije bilo napeto do poslednje sekunde, ali su košarkaši FMP dobrano namučili abaligaškog lidera.

Partizan je u Železniku ostvario 13. uzastopnu regionalnu pobedu, vođen izvrsnim Zekom Ledejom (19p), koji je u odsustvu francuskog centra, gro vremena proveo na petici.

Bez njega na parketu, Željko Obradović se suočavao sa ne toliko dobrim spejsingom u napadu i konstantnim problemima u odbrani od protivničkog pika.

FMP se prikazao u dobrom svetlu, a dovođenje Meninga iz valjevskog Metalca ispostavlja se kao pravovremeno rešenje za poziciju pomoćnog plejmejkera, odnosno, pouzdanog bolhendlera.

Jeste Partizan kontrolisao rezultat tokom utakmice, periodično je prelazio i dvocifrenu razliku, ali su „panteri“ oslonjeni na kreativne sposobnosti Mura (14p, 8as) i Meninga (18p, 3as), odnosno pregled igre prilikom kojeg su sjajno čitali defanzivna kašnjenja u piku, uključujući i trećeg u organizaciji napada, maksimalno kapitalizovali egzekuciju preko visokih igrača, o čemu svedoči i podatak da su u reketu Partizana postigli 52 poena.

Jasno je bilo da lider u ABA ligi neće biti toliko defanzivno čvrst bez pomoći Lesora, ali je to vešto kompenzovao, mahom, vrsnim napadačkim rešenjima.

Ledej je bio garancija obećavajućeg spejsinga; napadao je koš i iz popa u širinu, ali i koristeći fintu dodavanja kako bi licem opteretio čuvara.

U lomnim momentima, kada bi se „panteri“ približili na dva poseda zaostatka, obavezno bi usledila plodonosna akcija crno-belih, koji su se brzo adaptirali i na promenu odbrane rivala, neretko stajanje u zonski presing i zonu.

U Železniku je viđeno puno lepih poteza, FMP je organizaciono, naročito bio kreativan u uvodnih 20 minuta sa 11 timskih asistencija, dok je Partizan svoje napade lakše rešavao nakon individualnih rešenja.

Iako je na terenu proveo nešto manje od osam minuta, Vukčević je sa par sekvenci pokazao da zaslužuje više prostora u igri (6p).

Partizan je prednost od šest poena na poluvremenu napravio boljom preciznošću sa distance (4/9), što je bio segmenat u igri domaćina na kojem bi morali dobrano da porade (smao jednarou provm poluvremenu).

Uprkos tome što su u nastavku preko Mura krenuli još agresivnije i odlučnije, „panteri“ nisu imali rešenja za probuđenog Nanalija (11p). Iz vrlo zahtevnih pozicija, Amerikanac je pogađao u trenucima kada napadi crno-belih nisu bili izgrađeni.

Sa sedam vezanih poena odbio je pokušaj FMP da istopi prednost, međutim iz drugog plana pojavio se Stepanović (21p), nekadašnji košarkaš Partizana koji nije uspeo da se nametne Obradoviću.

Odličan meč u napadačkim aspektima odigrao je nekadašnji junior sarajevskih Sparsa. Produktivan je bio i kada je licem, odnosno sa niskog postao opterećivao svoje čuvare.

Rođeni Nišlija sa šest poena u trećem kvartalu doveo je neizvesnost do tačke ključanja, kada je FMP smanjio na 60:61.

Ipak, samo dve vezane greške u driblingu Meninga bile su dovoljne pulenima Željka Obradovića da prednost podignu na plus osam.

Avramović je imao odlične sekvence pred kraj treće i početkom četvrte deonice. Vezanim trojkama omogućio je saigračima da prodišu (14p).

Iako je pokušao sa niskom petorkom, Obradović je u ranoj fazi poslednje četvrtine vratio na parket Ledeja, koji je automatski počeo da opterećuje čuvare.

Iznudio je šest vezanih slobodnih bacanja, a kada je pogodio trojku iz popa za 72:86 bilo je jasno da domaćin neće imati snage za potpuni preokret.

Potrudili su se Stepanović i Bič (14p) da trojkama održe neizvesnost, razliku svedu na dva poseda zaostatka (87:93) na manje od dva minuta pre kraja utakmice, međutim, više od toga nisu mogli.

Promena odbrane, odnosno zona 2-3, nije dala željeni rezultat jer je Madar (14p) u krucijalnim momentima pogađao sa distance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari