Partizan "štiklirao" i Floru  1Foto: Starsport.rs ©

Fudbaleri Partizana uspeli su u nameri da se primaknu proleću u Ligi konferencije, jer su posle Anortozisa dobili i meč sa Florom – 2:0 (2:0), pa sa istim brojem bodova kao Gent, ali jačom gol-razlikom od svog sledećeg rivala iz Belgije, vode kolo u B grupi najmlađeg UEFA takmičenja. 

Trener crno-belih Aleksandar Stanojević nije pričao u prazno kada je u najavi utakmice „prorekao“ ofanzivan stav gostiju, na osnovu njihovih odgledanih utaikmica, tvrdeći da im nije manir da se sklanjaju u „bunker“ pred svojim golom. Takva taktika im je donela toliko ozbiljnu šansu u 6. minutu, da je većina pokislih navijača u Humskoj bilo ubeđeno da je šut Konstantina Vasiljeva završio u unutrašnjem delu mreže, ali je na sreću domaćina, sam na brisanom prostoru ostavljeni vezista, pogodio njenu spoljašnjost.

Nastavili su da pritiskaju i posle toga, ali su ipak oni primorani na kapitulaciju. Bibras Natho je dijagonalom pronašao Rikarda Gomeša na levoj strani šesnaesterca, napadač sa Zelenortskih ostrva gađao u bliži ugao, golman Matvej Igonen ga prozreo, ali je Lazar Marković ispratio akciju, „nacrtao“ se na petercu, glavom prihvatio odbitak i „zakucao“ vođstvo (19). 

To je bio okidač za okretanje „ćurka“ i sve češće nalete u suprotnom pravcu, crno-beli su preuzeli loptu i zaređali sa (polu)šansama, pa je samo bilo pitanje ko će to duplirati prednost. I opet je kapiten preuzeo odgovornost, uradivši sve sam da „parni valjak“ u drugoj brzini ode na predah. Nekadašnji igrač Liverpula i Benfike probio se po desnom boku, ušao u sredinu, pa, mimo svog običaja, opalio slabijom levicom sa ivice kaznenog prostora, a kako je ta niska lopta zakačila jednog fudbalera iz Talina nije bilo spasa estonskom čuvaru mreže (42).

Da je bio samo malo pribraniji, popularni Markec je mogao i do het-trika, a on na vreme osigurao pobedu lidera srpskog prvenstva, u čijem štoperskom tandemu se prvi put našao povratnik Nemanja Miletić, u prvom mandatu češće korišćen kao desni bek, na kom je ovog puta Marko Živković zamenio standardnijeg Aleksandra Miljkovića. Posle duplog pasa sa Gomešom, pred kraj kontranapada, imao je priliku da bira kako će još jednom matirati Igonena, ali je njegov pokušaj završio iznad prečke.

Moglo je i nekoliko njegovih kolega da nastavi tamo gde je on stao, ali pogodaka više nije bilo. Tim  sa Topčiderskog brda vukao je sve konce, znao je šta hoće u oba smera i, tako organizovan i kompaktan, držao se svog plana, istovremeno čuvajući stečeno i pokušavajući da još neki put naplati očiglednu razliku u klasi. Samo što mu se u jednom trenutku ponovo izgubio iz vida Vasiljev, a ovaj 37 godina star igrač sredine terena daljinskim udarcem naterao pribranog Aleksandra Popovića da se dobro opruži ne bi li sprečio polovljenje stečenog kapitala i eventualnu nervozu (59). 

Do kraja je Stanojević uvodio rezerviste i štedeo najčešće nosioce igre za dolazeće bitke, a kako je isto činio i Jirgen Hen, duel je povremeno gubio na intezitetu, mada je sve do kraja imalo šta da se gleda. Iako Flora više nije mogla da priđe Popoviću, a Partizan je rutinski otaljavao posao do zadnjeg sudijskog zvižduka, zadovoljan napravljenim ali svestan da će mu 21. oktotra biti potrebno još agresivnija, brža i efikasnija partija da bi produžio svoju nepobedivost u Humskoj, s trajanjem od decembra 2019. godine. 

Grupa B

Partizan – Flora 2:0

Gent – Anortozis 2:0

  1. Partizan 6
  2. Gent 6
  3. Flora 0
  4. Anortozis 0
Drama mladog Sepika

U 74. minutu utakmice dogodila se neprijatna i dramatična scena na terenu, kada je Markusu Sepiku tako pozlilo da su morali da reaguju lekari iz prisutnog vozila Hitne pomoći. Dvadesetogodišnji defanzivac Flopre prvo se savijao od bolova, pa pao na travu, da bi uz aplauze podrške nešto manje od 6.000 ljudi na tribinama, odvežen u bolnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari