Partizan trojkama srušio Monako 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Rapsodija u crno-belom. Partizan je večeras, u dupke punoj Beogradskoj areni, nadigrao Monako i trojkama ga matirao za četvrtu uzastopnu a ukupno osmu pobedu posle 17 kola u Evroligi (100:80).

Nadahnuto, razigrano, precizno sa distance kad god je to bilo neophodno, puleni Željka Obradovića nadigrali su, do 17. kola lidera Evrolige (na deobi prvog mesta sa još tri ekipe).

U prelomnim momentima, Partizan je imao rešenja, vešto koristio defanzivne slabosti rivala, naročito u centralnom „piku“ i šutem sa distance bio gotovo nepogrešiv.

Monako nikako nije mogao da pročita rešenja srpskog velikana iz takozvanog „španskog pika“; ispadao je prelako, kao deca iz sanki, a najveštiji u čitanju njihovh manjkavosti bio je Danilo Anđušić, do ove sezone upravo igrač ekipe iz Monte Karla.

Perfektno je šutirao u drugom poluvremenu, ubacio četiri trojke i to maltene svaki put kada je trebalo ambicije rivala „saseći u korenu“.

Naročito dominantan, Partizan je bio u poslednjoj deonici u kojoj je Monako sveo na svega 12 poena, ubacivši 31.

Užasan meč odigrao je Majk Džejms, od ukupno devet, pet poena ubacio je u uvodna dva minuta meča, a onda je u potpunosti nestao.

Partizan je, pak, meč završio sa 15 ubačenih trojki (60 odsto), oslonjen na sjajne napadačke sekvence Lesora, Pantera, Madara i Anđušića.

Partizan je odlično započeo susret, vešto je eksploatisao manjak defanzivne agresivnosti rivala na perimetru, kao i konstantno kašnjenje u odbrani od „pika“ Moteijunasa.

Čak pet trojki ubacio je domaćin u uvodnom kvartalu, od kojih Madar dve (15p, tri trojke). Izraelac je impresivan bio u prvih deset minuta; svako branjenje ispod blokade kažnjavao je pogocima sa distance.

Inicirao je i igru u tranziciji, zbirno bio veoma zaslužan za seriju crno-belih 14:0 i vođstvo 19:9.

Iako prepoznatljiv po dominantim igračima u igri jedan na jedan, Monako je bio vrlo indisponiran na startu utakmice.

Bilo je za očekivati da se razbude kako meč bude odmicao i sažive sa uzavrelom atmosferom u Beogradskoj areni. Izlaskom Majka Džejmsa, napadi gostiju postali su smisleniji, a protok lopte brži.

Okobo (17p, 9as) je bio inicijator veće produktivnosti (sedam poena u drugoj deonici); nekadašnji plej Finiksa vešto je pronalazio Donta Hola pod obručem, olakšavao Dijalou (12p) da u izolacijama dolazi do realizacije.

Istovremeno, Partizan je imao sve više defanzivnih problema, pogotovo u rotaciji na strani pomoći. Neretko su centri ostajali u mis-meč situacijama na spoljnim pozicijama, što su Okobo i Dijalo, ali i Autara vešto iskažnjavali.

Gosti su u samo dva minuta istopili prednost domaćina, koji je bio u igri oslonjen na impresivne sekvence Lesora (21p). Od 14 poena u prvom poluvremenu, francuski centar je čak 12 ubacio u drugih deset minuta.

U kratkim otvaranjima iz blokada bio je neuhvatljiv za rivalske centre, prisutan na ofanzivnom skoku i dominantan na niskom postu, gotovo da je sam sputavao kolege iz nekadašnjeg kluba da se rezultatski odlepe.

Dve bitne trojke, kada je razlika bila na jedan posed u korist Monaka, ubacio je Panter iz uručenja (19p).

Ulaskom Džejmsa, francuski predstavnik dobio je sigurnu opciju u prodorima spolja. Kako je vreme prolazilo, postajalo je jasno da će meč biti vrlo efikasan.

Možda je Partizan mogao i da većeg vođstva, međutim, par nesigurnosti, gosti su iskoristili da minus svedu na samo poen zaostatka.

Oslonjeni na napadači talenat Okoba, , kao i usredsređenost na ofanzivne obaveze Dijaloa, Monako je do poslednjih deset minuta bio ravnopravan takmac, uprkos tome što je vezanim trojkama Pantera, Anđušića i Madara Partizan održavao minimalnu prednost.

Ipak, kao iz pit-stopa, crno-bela formula izašla je u poslednjoj četvrtini u punom gasu. Serija 9:0 bila je nagoveštaj još jedne pobede na domaćem terenu, ukupno šeste od ukupno osam ostvarenih.

Anđušić je „kupio“ momentum vezanim trojkama, kažnjavajući defanzivnu nonšalantnost Džejmsa (12p, 4/4 za tri).

Uprkos lošem momentumu, Amerikanac je uporno forsirao u napadu, ne mareći za saigrače, kao da je svesno štetio svom timu.

Posle četvrte trojke Anđušića, Partizan je razliku povećao na 85:73 što je bio nagoveštaj kapitulaicje gostujuće ekipe.

Ni tajm-autima, Saša Obradović nije uspevao da razbudi svoje igrače. Jednostavno, oslonjeni na Madara, Lesora, Pantera i Anđušića, crno-beli su manirski otplesali pobednički ples u Beogradskoj areni, nanevši Monaku najubedljiviji poraz od starta sezone.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari